Новини

b-00108461-a-00002206
Аналітик ІСП: у відносинах України та Угорщини помітна позитивна динаміка

13:21 7-12-2016

Події останніх кількох місяців продемонстрували дуже позитивну динаміку у відносинах України та Угорщини. Про це йшлося у виступі аналітика ІСП Дарії Гайдай на Міжнародній науково-практичній конференції «Україна-Угорщина: 25 років дипломатичних відносин».Захід відбувся 5 грудня у Дипломатичній академії України при Міністерстві закордонних справ України за підтримки Посольства Республіки Угорщина в Україні.{1}
Дарія Гайдай представила висновки та рекомендації дослідження ІСП щодо українсько-угорських відносин, презентованого навесні цього року. Переглянути публікацію “Аудит зовнішньої політики: Україна-Угорщина” можна тут.
{2}

Гайдай підкреслила, що робота над дослідженням призвела до активізації співпраці з угорськими колегами.

«Головною нашою рекомендацією було поліпшити комунікацію та налагодити стратегічний діалог щодо проблемних питань між двома країнами. Довгий час Угорщина залишалася terra incognita як для українських політиків, так і для експертного середовища. Це породжувало нерозуміння, конфлікти. У двосторонньому порядку денному переважали питання, в яких була зацікавлена передусім Угорщина. Сьогодні Україна та Угорщина мають шанс налагодити збалансоване партнерство. Основний рецепт: зосередитися на питаннях, які об’єднують, а не розділяють дві країни.

Події останніх кількох місяців продемонстрували дуже позитивну динаміку у відносинах України та Угорщини. Під час візиту прем’єр-міністра Гройсмана було кілька важливих заяв, що вселяють оптимізм щодо майбутнього українсько-угорської співпраці. Прем’єр-міністр Орбан наголосив, що Будапешт підтримує членство України в ЄС і вважає скасування візового режиму для українців моральним обов’язком ЄС. Було дано старт спільним проектам, зокрема у сфері інфраструктури».

Окремо аналітик ІСП висловила вдячність Посольству Угорщини в Україні за співпрацю та активний діалог з українським громадянським суспільством.