Новини

Експерти оцінили динаміку відносин України з ЄС, США, Росією та Китаєм

14:06 1-2-2017

Протягом жовтня-грудня 2016 року найбільш інтенсивно розвивалися відносини України з Європейським Союзом. Водночас, незважаючи на певні негативні тенденції, позитивну динаміку вдалося зберегти на всіх напрямках.

Про це йшлося 31 січня під час презентації 2 випуску аналітичного матеріалу Інституту світової політики «Аудит зовнішньої політики України: Індекс відносин», підготовленого у партнерстві з Truman Agency.

У матеріалі розглянуто ключові зміни і тренди, а також основні питання двостороннього порядку денного України з ЄС, США, Росією та Китаєм. На додаток, у дослідженні подано детальний аналіз енергетичного сектору, що є потужним фактором у відносинах України з її партнерами.

«У жовтнi – груднi 2016 р. Українi та її партнерам вдалося пiдбити пiдсумки року, в цiлому, у позитивному ключi, навiть незважаючи на високий ступiнь невизначеностi, пов’язаної як з дiями Росiї щодо України, так iз результатами виборів у США», – відзначила Вiкторiя Закревська, партнер TRUMAN Agency, відкриваючи обговорення «Чого очікувати Україні у відносинах зі США, Росією, ЄС та Китаєм».

Відносини України та ЄС були оцінені у +65 балів. Далі Китай – +25 балів і США – +22 бали. Негативним рекордсменом прогнозовано стали відносини із Росією (-32 бали), однак це дещо кращий результат ніж за попередній період (червень-вересень, -39 балів).

ОСНОВНІ ТЕЗИ

Альона Гетьманчук, директор ІСП, щодо відносин Україна-США:

«Україна опинилась перед великим невiдомим у виглядi Америки Трампа та її майбутнiх пiдходiв до України. Водночас перемога Трампа немовби вiдкрила друге дихання української полiтики на американському напрямку. Нарештi почали виробляти план дiй, яким чином зацiкавити США Україною, а не зобов’язати. Для України є принципово важливим, щоб безпекова та оборонна лiнiї спiвпрацi залишились i за нового президента. Водночас, можна смiливо стверджувати, що Конгрес залишається найпотужнiшим голосом на пiдтримку України»

Сергій Солодкий, перший заступник директора ІСП, щодо відносин Україна-Росія:

«Наприкінці 2016 року Росiя частiше фiгурувала в контекстi внутрiшньополiтичних скандалiв: Москву пiдозрювали в пiдготовцi спецоперацiї задля дестабiлiзацiї України. Схоже, що iнформацiйнi вкиди у звiтний перiод були лише тренуванням перед бiльш серйозними спецоперацiями. 2017 рiк, тим часом, може виявитися, так би мовити, «судним роком» у вiдносинах України i Росiї. Уже у першi мiсяцi нинiшнього року очiкується рiшення Стокгольмського арбiтражу щодо газової суперечки мiж країнами. Тим часом Москва намагатиметься досягнути порозумiння з Вашингтоном, далi – з Парижем; певнi сподiвання Росiя плекає i на змiну влади в Нiмеччинi»

Леонід Літра, старший аналітик ІСП, щодо відносин Україна-ЄС:

«Процес лiбералiзацiї вiзового режиму займає центральне мiсце у публiчнiй дискусiї мiж Києвом i Брюсселем, i, попри очiкування, залишився невиконаним у 2016 роцi. Усе ж, часовi рамки просування процесу здебiльшого визначенi. Певний прогрес вiдчувається й у процедурi ратифiкацiї Угоди про асоцiацiю. У свою чергу, ЄС стурбований через заборону на вивiз необробленої деревини, повільний прогрес низки реформ та законодавство, що дозволяє партiям вiдкликати депутатiв уже пiсля обрання»

Андрій Гончарук, старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, щодо відносин Україна-Китай:

«Спостерігається подальша економiзацiя двостороннiх взаємин. Певною вiхою в торговельно-економiчних стосунках України та Китаю можна вважати придбання китайською компанiєю Bohai Commodity Exchange Co., Ltd. 99,9 % пакету акцiй Українського банку реконструкцiї i розвитку. Ця а покупка має стратегiчне значення для виходу Китаю на європейськi ринки, а також для роботи в Українi у таких важливих галузях, як сiльське господарство, машинобудування та iнфраструктура»

Публiкацiя «Аудит зовнiшньої полiтики України. Iндекс вiдносин» заснована на монiторингу та аналiзi подiй у зовнiшнiй полiтицi України за ключовими напрямками. Документ готується на регулярнiй основi – щоквартально – для вiдстеження динамiки розвитку ситуацiї.

Важливою складовою дослiдження є не лише власні спостереження експертiв, а й ексклюзивнi iнтерв’ю представникiв української влади, вiтчизняних та iноземних дипломатiв, бесіди з зарубiжними лiдерами думок. Окрім моніторингу постiйних напрямкiв, експертна група також щоразу готує аналіз спецтеми – найважливiшої подiї, проблеми, тренду за звiтний перiод.

У жовтні 2016 року Інститут світової політики та Truman Agency презентували перший випуск «Індексу відносин (червень-вересень)». Текст дослідження доступний тут.