Новини

b-00004183-a-00000835
Гендерна рівність очима художників

10:41 24-7-2013

Інститут світової політики в рамках проекту «Глобальний віртуальний форум жінок-лідерів» представляє добірку карикатур, які відображають актуальну гендерну ситуацію в Україні та світі.За версією Всесвітнього економічного форуму, за показником дотримання гендерних прав Україна посідає лише 64-е місце із 135 країн. Наша держава справді прийняла чимало нормативно-правових актів, спрямованих на впровадження гендерної рівності, але відсутність практичного механізму реалізації робить ці норми неефективними. Існує величезний пробіл між законодавчою теорію і практичним відображенням рівноправ’я. Наприклад, сьогодні заробітна плата жінок в Україні становить 72,5% від заробітної плати чоловіків. Чи це означає, що жінки працюють менш ефективно? Ні. Згідно з дослідженням незалежного дослідницького консультаційного агентства Ponemon Institute, жінки як наймані працівники працюють більш наполегливо. Можливо, вони працюють менше? Але і це не відповідає дійсності: навіть більше – жінка працює на 4-6 годин довше, ніж чоловік (якщо врахувати також і неоплачувану роботу жінки у домашньому господарстві). Виходить, що жінки виконують роботу, а чоловіки підписують контракти, пожинають плоди цієї роботи. Гендерні стереотипи проявляються не лише в роботі, але й в освіті та сім’ї. В Україні 89% неповних сімей – це сім’ї, де дітей виховує одна мати. Що стосується чоловіків, то лише 2% в Україні беруть декретну відпустку із догляду за дитиною. Загалом, середньостатистичний український батько лише 4 хвилини в день приділяє вихованню дитини. Дослідження показують, що працевлаштовані жінки присвячують вихованню дітей удвічі більше часу, аніж безробітні чоловіки. \
Добірка карикатур на тему рівноправ’я дозволить замислитися над гендерною ситуацією в країні. Художня мова, можливо, виявиться більш переконливою, аніж мова статистики і аналітики.

Проект «Глобальний віртуальний форум жінок-лідерів» реалізується за підтримки Інтерньюз та Агентства США з міжнародного розвитку. Метою проекту є сприяння більш активній участі українських жінок в політичному та суспільному житті шляхом вивчення міжнародного досвіду. Карикатури були створені відомими українськими художниками: Мариною Туровською, Костянтином Казанчевим та Олексієм Кустовським на замовлення Інституту світової політики.
{1}
{2}
{3}
{4}
{5}
{6}
{7}
{8}
{9}
{10}
{11}
{12}
{13}
{14}
{15}