Новини

b-00000375-a-00000180
Інститут світової політики провів відеоконференцію з Москвою

18:40 17-5-2010

У відносинах України та Росії народжується елемент нового реалізму. Про це під час відеоконференції, організованої Інститутом світової політики 17 травня 2010 року, заявив Андрій Мельвіль, професор прикладної політології Вищої школи економіки РФ.Цей реалізм, за словами політолога, допоміг Москві подивитися по-новому на Україну, а також Києву – на Росію. Саме цим він пояснює нинішній етап потепління в відносинах Києва та Москви.\
Інший учасник відеоконференції з російського боку Дмітрій Тренін, який очолює Московський Центр Карнегі, відкинув припущення українських експертів про те, що Україна знаходиться в зоні впливу Росії. Він зазначив, що до такої зони впливу можна віднести хіба що Абхазію та Південну Осетію (окупована Росією територія Грузії).
{1}

Утім, Тренін відніс Україну до зони інтересів Росії – проте до неї, зазначив експерт, входить більшість країн світу. «Інтереси Росії в Німеччині не менші, аніж російські економічні інтереси в Україні», – зазначив директор Центру Карнегі.

Український учасник відеоконференції Богдан Соколовський, який в секретаріаті президента Ющенка відповідав за питання енергетичної безпеки, між тим, наголосив, що Росія впливає на багато процесів в Україні. «Приміром, Москва не була рада бажанню українців вступити до НАТО. І це де-факто було впливом Росії. Ми відчуваємо такий вплив», – заявив він.

Під час відеоконференції значну увагу було приділено недавнім домовленостям між Україною та Росією, що стосуються знижки на газ в обмін на пролонгацію перебування ЧФ РФ в Криму. Український експерт Михайло Гончар упевнений, що 30-відсоткова знижка на російське паливо – «віртуальна знижка». «Ці гроші осядуть в кишенях олігархічних груп. Економіки двох країн, суспільства двох країн від цих домовленостей не виграють», – зазначив він. Пан Гончар підкреслив, що в відносинах України та Росії зараз відбувається «ренесанс» олігархічних режимів, сформованих ще в 1990-х роках.

Інститут світової політики організував відеоконференцію спільно з Московським Центром Карнегі на тему – «Візит Дмітрія Медвєдєва до України: перші підсумки українсько-російського перезавантаження».
Модератором дискусії була директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. Серед учасників відеконференції – представники закордонного дипломатичного корпусу, провідні українські експерти, студенти українських вузів. Відеоміст Київ-Москва – третій подібний захід, який організовано Інститутом світової політики. Раніше відеоконференції вже відбулися з американськими та німецькими аналітичними центрами.