Новини

b-00000448-a-00000210
Інститут світової політики провів відеоконференцію з Варшавою

18:55 21-6-2010

Інститут світової політики спільно з Фундацією українсько-американсько-польської співпраці ПАУСІ провів відеоконференцією за участі експертів із Києва та ВаршавиЗахід було проведено наступного дня після першого туру виборів у Польщі. Тому саме темі виборів було присвячено відеообговорення, а також тому, як надалі розвиватимуться відносини між двома країнами. {1}Більшість експертів погодилася, що співпраця між Києвом і Варшавою не зміниться незалежно від того, хто стане новим президентом – Броніслав Коморовські чи Ярослав Качинські. «Політика нового президента відносно України буде залежати від сигналів, які йтимуть із Києва», – відзначив Ян Пекло, директор ПАУСІ. При цьому він сказав, що Ярослав Качинські може підходити до східної політики, як і його покійний брат – «романтично». {6}У той же час, експерт говорить, Качинські став зараз прагматиком, тому буде звертати увагу на готовність до співпраці Києва.
Польський телеоглядач Марія Пшеломєц також погодилася, що ім’я нового президента для України не має значення. {2}
За її словами, Варшава в будь-якому випадку буде продовжувати підтримувати Україну в переговорах з Євросоюзом щодо безвізового режиму та угоди про зону вільної торгівлі.
Директор Інституту громадських справ Яцек Кухарчик, у свою чергу, звернув увагу на те, що багато українських експертів вірять у міф, що «Польща була адвокатом України, а потім у якийсь момент перестала ним бути». Він звернув увагу на те, що якраз сьогодні Польща в ЄС могла б зробити для України значно більше, оскільки її вага в Європейському Союзі збільшилася. Експерт також зауважив, що сьогодні дуже складно сказати, яку зовнішню політику буде проводити в разі перемоги Ярослав Качинські під час передвиборної кампанії ця тема звучала у нього лише одного разу – під час відеозвернення до росіян, в якому він несподівано для багатьох виступив з примирливими нотами.
Екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає, що «модератором у відносинах Києва і Варшави стане Росія».{7} «Тепер у Києві будуть уважно стежити, чи подобаються Москві ініціативи зі співробітництва з Польщею», – упевнений експерт.
Український політолог Вадим Карасьов підкреслив, що у відносинах України та Польщі настає прагматична пауза, оскільки «ніхто не знає що робити». «Україна відмовилася від інтеграції на Захід. Чи варто в такому випадку Польщі бути на боці Києва? Вибори в Польщі нічого не міняють», – вважає експерт. Інтерес Варшави, за його словами, полягає в тому, щоб не сваритися з Росією, не акцентувати уваги на євроатлантичній інтеграції України. {4}
Публіцист Віталій Портников, у свою чергу, відзначив, що для України більш вигідною є перемога Броніслава Коморовського. За його словами, прихід до влади Ярослава Качинського, що представляє партію Право і справедливість, спровокує політичну нестабільність в Польщі, відновить конкуренцію між президентом і прем’єром. Це може тривати щонайменше до наступних парламентських виборів в країні (осінь 2011 року). За словами Портникова, така ситуація негативно позначиться на зовнішній політиці Польщі – зокрема, на її українському напрямі.
Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, що модерувала дискусію, зауважила, що майбутньому польському президенту, як і польському президентству в ЄС в 2011 році, не слід «зациклюватися» у своїй східній політиці на програмі «Східне партнерство» (проект ЄС з підтримки реформ у Україні, Молдові, Білорусі, Грузії, Азербайджані і Вірменії), оскільки «такий пакетний підхід до України з огляду на ставлення до «Східного партнерства» в Києві, не здатний просунути ні українсько-польські відносини, ні східний проект ЄС в цілому».{3}
{8}
{10}
{9}
{5}

Фото Малка Романа