Новини

b-00009276-a-00001592
ІСП долучився до розробки рекомендацій щодо оновлення Європейської політики сусідства

12:56 24-6-2015

Інститут світової політики спільно з іншими українськими аналітичними центрами та окремими експертами розробили та подали пропозиції щодо оновлення змісту Європейської політики сусідства.На початку березня 2015 року Європейська Комісія оголосила про широкі консультації щодо перегляду Європейської політики сусідства, що включає Східне партнерство. Консультації триватимуть до 30 червня. \
Ініціатором та координатором розробки пропозицій з боку українського експертного середовища виступила Європейська програмна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження». У тісній співпраці з Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та Українською частиною Платформи громадянського суспільства (новоствореної інституції у рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС), а також у консультаціях з Урядовим офісом європейської інтеграції, було сформульовано низку ідей і пропозицій, що відображають українське бачення майбутнього цієї політики.
Ці ідеї та пропозиції адресовані не лише інституціям ЄС, але також урядам України та країн-членів ЄС, а також громадянським суспільствам, незалежним експертам країн-членів ЄС та інших країн-партнерів – для дискусії та вироблення спільних підходів.

Конкретні пропозиції українських експертів щодо практичного посилення ЄПС у регіоні Східного партнерства структуровані за шістьма напрямками:

– Посилення безпеки на європейському континенті та ролі ЄС у цій сфері;
– Спільна відповідь на російську пропаганду;
– Підтримка імплементації Угод про асоціацію, включаючи розвиток інституційної спроможності;
– Економічна інтеграція та розвиток, реалізація потенціалу поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі;
– Зміцнення енергетичної безпеки;
– Комунікації, мобільність та контакти між людьми.

Текст містить пропозицію більш амбіційно визначити і практично наповнювати ключові принципи ЄПС – солідарність, обумовленість та «більше за більше», диференціація, спільна власність та відповідальність. Зокрема, «солідарність» має означати реальну спільну відповідь на спільні виклики і визнання неподільності безпеки країн-партнерів і країн-членів ЄС.

З повним текстом пропозицій можна ознайомитися тут.