Новини

b-00004895-a-00000907
Мешканці Запоріжжя відвідали Вуличний євроуніверситет

10:23 16-10-2013

17 жовтня 2013 року у Запоріжжі відбувся Вуличний євроуніверситет, в рамках якого пройшла виставка карикатур про переваги європейської інтеграції для України.Захід був організований Інститутом світової політики за підтримки Посольства Великобританії в Україні.Із імпровізованою лекцією на тему європейської інтеграції виступив посол Великої Британії Саймон Сміт.
Британський дипломат підкреслив, що уряд його країни завжди підтримував ідею розширення ЄС. «Ми хочемо, щоби увесь Євроконтинент був регіоном стабільності і процвітання. Може, і існують держави, які зацікавлені в слабких сусідах. Але ми в Британії таку стратегію не поділяємо», – запевнив посол.
Посол Сміт визнав, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС несе в собі чимало викликів для української економіки, однак зауважив, що вона ж дозволить Україні сповна використати свій великий потенціал.
«Кажуть, український бізнес не буде конкурентним з товарами з ЄС. Звісно, миттєвих переваг може і не бути видно. Але яке майбутнє в країни, яка боїться конкуренції? І це не залежить від назви країни – чи то Україна, чи Британія. На таку державу чекало б дуже важке майбутнє», – заявив британський дипломат.
Гості виставки також мали змогу поставити питання, які їх цікавлять в контексті євроінтеграції, експертам ІСП – директору Інституту Альоні Гетьманчук та першому заступнику директора Сергію Солодкому.
Запоріжжя мало б стати одним з перших українських міст, до яких завітав Вуличний євроуніверситет. Але чотири місяці тому Інститут світової політики зіткнувся з неймовірними перешкодами при організації заходу.
Вуличні євроуніверситети раніше успішно пройшли у Києві, Одесі, Дніпропетровську, Вінниці, Чернігові, Ніжині, Полтаві, Кременчуці, Сумах, Конотопі, Кіровограді, Кривому Розі, Миколаєві, Херсоні, Черкасах та Житомирі.
Малюнки, представлені на виставці, ілюструють дві реальності у більш ніж двадцяти вимірах соціального, економічного, політичного життя України та держав-членів ЄС. Карикатури були створені відомими українськими художниками: Мариною Туровською, Костянтином Казанчевим, Ігорем Бежуком та Олексієм Кустовським на замовлення Інституту світової політики.

{1}
{2}
{3}
{4}
{5}
{6}
В.о. ректора ЗНУ Олександр Бондар
{8}
{9}
{10}
{11}
{12}
Спілкування Посла Великої Британії в Україні Саймона Сміта зі студентами в аудиторії ЗНУ
{13}
{14}
Вуличний євроуніверситет – метафорична назва публічних заходів, під час яких лідери громадської думки, експерти з відповідної теми мають змогу безпосередньо спілкуватися з пересічними громадянами. Проект «Вуличних євроуніверситетів» раніше був підтриманий Міжнародним фондом «Відродження», USAID, UNITER, Pact, Global Reporting та Swedish Institute.