Новини

b-00083496-a-00002052
Міжнародна конференція “Україна-ЄС: Перетворюючи виклики у можливості”

11:18 23-5-2016

Напередодні Дня Європи, 20 травня, Інститут світової політики провів свою традиційну міжнародну конференцію, присвячену відносинам України-ЄС.Захід проводиться щорічно у партнерстві з Міністерством закордонних справ України.\
У конференції “Україна-ЄС: Перетворюючи виклики у можливості”, взяли участь українські та іноземні дипломати, політики, експерти, представники академічного та бізнес середовища, громадські діячі та журналісти.

Метою заходу було обговорити та підбити підсумки реалізації євроінтеграційного курсу України на рівні чотирьох ключових акторів: уряду України, ЄС, Верховної Ради та громадянського суспільства.

{2}
Відкриваючи конференцію, директорка ІСП Альона ГЕТЬМАНЧУК відзначила, що вже четвертий рік поспіль ІСП проводить подібний захід у партнерстві з МЗС України.
{3} Павло КЛІМКІН, Міністр закордонних справ України
{1} Ян ТОМБІНСЬКІ, Голова Представництва ЄС в Україні
{19}Джеффрі ПАЙЄТТ, Посол США в Україні
Повний текст виступу анлійською мовою

{4} Карл БІЛЬДТ, Міністр закордонних справ Швеції (2006-2014 рр.), член Наглядової ради Інституту світової політики
{5} З коментарями виступили Катерина ВОЛЬЧУК, професорка Університету Бірмінгема, науковий співробітник Програми по Росії та Євразії Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House, та Андреас УМЛАНД, доктор філософії, старший науковий співробітник Інституту Євро-Атлантичного співробітництва
{15}
{6} Наталія ГНИДЮК, директорка Урядового офісу з питань європейської інтеграції, Андрій ПАРУБІЙ, Голова Верховної Ради України, Александер МАРКУС, делегат німецької економіки в Україні, та Вероніка МОВЧАН, директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій
Основні тези виступу Вероніки Мовчан:
З приводу нашого законодавства: дійсно багато, що міняється, і ще більше змін попереду. Тільки в самій Угоді понад 350 директив згадано, тож роботи багато. Для того, щоб це здійснити потрібна одна з ключових речей – верховенство права. Законодавство міняється, але важливо, щоб воно імплементувалося. Для цього потрібні суди. Якби у нас адекватно працювали суди, питання корупції не стояло б у нас так гостро.

Тепер щодо тарифних квот. Вони, звичайно, важливі, але вони стосуються лише 36 категорій товарів сільського господарства. З квітня 2014 року на 94% українських товарів промисловості – нульове мито на ввезення в ЄС, на 84% товарів харчової промисловості та сільського господарства нульове мито на ввезення в ЄС, а ми все ще обговорюємо тарифні квоти. Більшість виробників використали ці квоти, можливості нульового ввезення і продовжили експортувати далі.
Питання до українського суспільства та парламентарів: з одного боку, ми кричимо, що ЄС не дає повного доступу на свій ринок, а з іншого – ми робимо абсолютно протекціоністські кроки, які порушують наші зобов’язання перед СОТ та ЄС. І ми це робимо, іноді прикриваючись гарними гаслами щодо екології, безпеки. Треба розуміти, що торгівля – це рух двосторонній, ми маємо відкритися самі для того, щоб отримати від ЄС такий же рівень відкритості.

{8}
{9}
{10}
{11}
{7}
{12}
Модератори: Тетяна Даниленко (5-й канал) та Майкл Щур (Громадське ТБ)
{17}
{16}
{18}
Під час конференції ІСП презентував результати соціологічного опитування “Угода про асоціацію з ЄС: 2 роки по тому”
{13}
Виставка політичної карикатури “Європейська інтеграція України у карикатурах”
{20}
{14}
Фото: Наталія Хорошаєва
Конференція проводилася у рамках проекту «Нова європейська політика: заповнюючи прогалини в інформації», що здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ» (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.