Новини

2117364
НАТО серйозно налаштоване протидіяти Росії – Бєлєсков

17:45 15-2-2018

Рішенння міністрів оборони країн-членів НАТО про створення двох нових командних центрів засвідчує налаштованість альянсу протистояти РФ. Про це розповів Микола Бєлєсков, заступник директора Інституту світової політики, під час прес-конференції.

«Після проведення оцінки, яка була зроблена в тому числі через російську агресію, НАТО зрозуміло, що в нинішньому своєму стані їхня командна структура не дозволить забезпечити виконання ключових завдань. А головні завдання – гарантування безпеки всіх держав-членів та їх територіальна оборона. […] Ті два командування, які будуть створені, мають ліквідувати недоліки. Цей план показує, як НАТО гарантує необхідне перекидання сил до своїх вразливих держав-членів», – сказав він.

Микола Бєлєсков також зазначив, що до сих пір головною проблемою залишається протидія зонам заборони й обмеження доступу та маневра (A2AD), які створює Росія по периметру власного кордону. Ці комплекси можуть завадити можливому перекиданню військової техніки до балтійських країн.

Нагадаємо, 14-15 лютого в Брюсселі проходила зустріч міністрів оборони НАТО. Подія була присвячена підготовці до саміту Північноатлантичного альянсу в липні нинішнього року. Під час зустрічі командування НАТО прийняло рішення про створення двох нових командних центрів – у Європі та США.