Новини

b-00005123-a-00000935
Олефіров: партнерство з НАТО має виняткову важливість для України

11:03 22-11-2013

Заступник Міністра закордонних справ України Андрій Олефіров на Форумі Україна-НАТО розповів про активну співпрацю України з Північноатлантичним альянсом.Представник МЗС наголосив, що обрання Україною позаблокового статусу не позначилося негативним чином на її взаємодії з НАТО.Захід проводився Інститутом світової політики за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні 14 листопада 2013 року.
Нижче публікуємо текст виступу пана Олефірова.

У липні 2010 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, де наша держава проголосила позаблоковий статус.
Разом з цим, обрання позаблокового статусу, на мою думку, не позначилося негативним чином на взаємодії нашої держави з НАТО, не вплинуло на інтенсивність та якість нашої співпраці. Навпаки, перехід України до позаблокової політики сприяв інтенсифікації рівня співробітництва з Альянсом.
Навіть в рік проголошення свого позаблокового статусу, у 2010 році, Україна першою з партнерів долучилася до Сил реагування НАТО, першою з партнерів започаткувала співробітнитцво з Альянсом у сфері кібернетичного захисту. Україна активно взаємодіє з НАТО за всіма напрямами нашого конструктивного партнерства. І позаблоковість цій взаємодії не заважає.
Досягнутий сьогодні рівень політичного діалогу та практичного співробітництва є спільним здобутком України і НАТО.
Політичний діалог у 2013 році був насичений двосторонніми контактами. Значний позитивний поштовх нашій взаємодії з Альянсом надали результати зустрічей Президента України В.Януковича, Міністра закордонних справ України Л.Кожари та Міністра оборони України П.Лєбєдєва з Генсекретарем НАТО А.Ф.Расмуссеном.
Інтенсивною була робота Комісії Україна-НАТО, а також спільних робочих груп під її егідою, в ході яких обговорювалися конкретні питання співпраці у сферах, що становлять взаємний інтерес.
Після понад двохрічної перерви відновлено практику проведення засідань Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.
Пріоритетним сьогодні для нас є такий напрям взаємодії як сприяння з боку НАТО у здійсненні внутрішніх реформ в Україні. Ми цінуємо допомогу, яку надає Альянс та його країни-члени в рамках Річних національних програм співробітництва Україна–НАТО. Йдеться, перш за все, про реформи у політичній, економічній, військовій, безпековій, оборонній, правовій та інших сферах в Україні.
Програма має важливий доповнюючий характер у контексті впровадження стратегічного курсу європейської інтеграції України. У досягненні цієї мети роль НАТО є невід’ємною, оскільки стандарти і в ЄС, і в НАТО є практично тотожними.
Іншим важливим напрямом співробітництва є протидія традиційним і новим загрозам міжнародній безпеці.
Україна є єдиною країною-партнером, яка бере участь у всіх поточних миротворчих місіях під проводом НАТО. Ми продовжуємо участь в операціях НАТО в Косово, Афганістані, в операції “Активні зусилля” у Середземномор’ї. В жовтні цього року флагман українського флоту “Гетьман Сагайдачний” приєднався до операції НАТО з боротьби з морським піратством “Океанський щит”.
Цей внесок високо оцінений міжнародною спільнотою.
Подальший розвиток цієї важливої співпраці вимагає більш якісного оборонного планування, кращої взаємосумісності між збройними силами України та країн-членів Альянсу.
Отриманню передового досвіду провідних країн світу та підвищенню рівня підготовки особового складу та підрозділів Збройних Сил нашої держави сприяє участь у спільних багатонаціональних військових навчаннях.
З цією метою рота морської піхоти ВМС ЗС України взяла участь у наймасштабнійшому за останні сім років навчанні Сил реагування НАТО “Стедфаст Джаз-2013”. Крім того, в поточному році під час багатонаціональних навчань “Репід Трайдент-2013” та “Сі Бріз-2013” п’ять бойових підрозділів ЗС України пройшли оцінки НАТО для забезпечення їх перспективної участі у Силах реагування НАТО.
Вагомих і помітних результатів ми досягли у військовій та військово-технічній сферах, секторі безпеки та оборони, плануванні на випадок надзвичайних ситуацій, у сферах науки та захисту довкілля.
Ми активно співпрацюємо з Альянсом в рамках реалізації Програми професійного розвитку цивільного персоналу сектору безпеки та оборони України, а також за проектом Підтримки НАТО процесу перепідготовки та соціальної адаптації колишніх військовослужбовців та тих, хто звільнятимуться з лав Збройних Сил та інших безпекових структур в ході їх реформування.
Україна реалізує з Альянсом перший та наймасштабніший за всю історію НАТО проект Трастового фонду зі знешкодження надлишків озброєнь, які були успадковані нашою державою з часів СРСР.
Нещодавно започатковано новий проект щодо ліквідації нафтохімічного забруднення на території військових частин ЗС України, підписано Імплементаційну угоду з НАТО щодо безпечного перезахоронення радіоактивних відходів, які утворилися внаслідок виконання колишніх радянських військових програм.
Таким чином, на даному етапі політика позаблоковості України відповідає вимогам часу і є найбільш оптимальним вибором для зовнішньої і безпекової політики нашої держави.
Водночас, розвиток партнерства з Північноатлантичним альянсом також має виняткову важливість для України. Будь-які кроки на цьому напрямі є кроками до зміцнення національної безпеки та реалізації стратегічного курсу на європейську інтеграцію: співпраця з НАТО, так само як і з ЄС, допомагає проведенню реформ в Україні.