Новини

b-00005135-a-00000941
Павел Коваль: двері до ЄС залишаються відкритими для України

11:23 27-11-2013

В Інституті світової політики 27 листопада відбулася дискусія з головою делегації Європарламенту зі співпраці з Україною Павелом Ковалем.За день до саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі депутат Європарламенту приїхав до Києва, щоб обговорити ситуацію, яка склалась навколо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та побувати на Євромайдані. Євродепутат зізнався, що у понеділок ввечері відчув необхідність приїхати в Україну та підтримати людей, особливо студентів, на Майдані.\
«Якщо люди стоять три-чотири дні на Майдані (молоді, найперспективніші люди, які ще не виїхали на Захід), ми не повинні закривати очі і робити вигляд, що їх немає. Я був дуже радий, коли ці люди дозволили мені виступити на Європейській площі. Хтось повинен до них приїжджати, особливо європейські політичні діячі, і говорити, що двері (до Європейського Союзу. – ред.) для них відкриті. Якщо ми не відкриємо їх у Вільнюсі, ми їх відкриємо трохи пізніше», – заявив пан Коваль.
{3}
Євродепутат запевнив, що шанс на підписання Угоди про асоціацію ще залишається, а тому політики та дипломати повинні думати, що ще можна зробити.

«Багато людей вже говорять про план «Б». Але сьогодні я, як політик, не говорив би про план «Б», у нас є ще два дні. Звичайно, після заяви прем’єр -міністра Азарова політично ситуація дуже складна. Цієї заяви ніхто не очікував. Але, якщо ми подивимося на історію України останніх десяти років, то побачимо, що було багато таких ситуацій, коли несподівані рішення приймались в останню секунду», – заявив пан Коваль.

Європейський політик також підкреслив, що наразі немає жодних юридичних перешкод для підписання угоди у Вільнюсі.
{5}
«Звичайно, політична ситуація на даний момент не сприяє цьому підписання. Мій месидж дуже простий: нехай дипломати і політики працюють до останньої секунди, вони не повинні опускати руки.Про план «Б» будемо думати в понеділок і вівторок», – відзначив депутат Європарламенту.

«Я проти стратегічних пауз. Ми знаємо, що означає в цій частині світу стратегічна пауза: це не пауза – це простір, в який може увійти хтось інший. Цей простір стосується не тільки політики, а й навіть людського мислення», – підкреслив пан Коваль та закликав не втрачити оптимізму стосовно європейського майбутнього України.

«Я не хочу, щоб ви вважали мене наївним. Я добре знаю Україну. Але я вважаю, що це величезна помилка зараз приїжджати в Україну і говорити, що вже нічого не вийде, що з Україною ніколи нічого не виходить. Я у формуванні цієї думки брати участі не буду», – наголосив Коваль.

Директор енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар заявив, що у розпорядженні Європейського Союзу також є потужні засоби впливу на Росію. Зокрема, ЄС є найбільшим споживачем російських енергоресурсів.
{2}
Директор енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар.
У відповідь пан Коваль заявив, що ЄС не може використовувати ті ж методи, що і Росія: “Євросоюз – це не країна. У нас інша структура, методи, ми залежим від інших факторів.”.

Однак євродепутат наголосив, що європейські політики повинні думати, як компенсувати “цю високо політизовану активність Росії”.

«Є багато можливостей. Необхідно концентруватися на інструментах Східного партнерства, на молоді, візових питаннях. Якщо цей сигнал буде жорстким і чітким, він буде працювати і в Україні, і на Заході», – заявив пан Коваль.

Він також скептично оцінив ідею створення тристоронньої комісії України, ЄС і Росії. За словами Коваля, позиція України в цій комісії буде така ж, як і позиція УРСР в ООН. Про подібну комісію, заявив Коваль, можна було б говорити, якби Київ підписав Угоду про асоціацію з ЄС.
{1}