Новини

b-00005156-a-00000950
Підсумкове засідання Стратегічного дискусійного клубу

14:43 16-12-2013

Інститут світової політики 16 грудня 2013 року провів підсумкове засідання Стратегічного дискусійного клубу на тему: «Пост-Вільнюс: діагностика національної (не)безпеки».У засіданні взяли участь провідні українські та закордонні експерти, дипломати, політики. Зокрема, заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров, перший керівник незалежної Литви (1990-1992), депутат Європарламенту Вітаутас Ландсбергіс, голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, експерт Королівського інституту міжнародних відносин Джеймс Шерр, експерт Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес та інші.Відкриваючи засідання, голова Наглядової ради ІСП Віктор Шлінчак заявив, що де-факто на СДК вдалось скликали “круглий стіл”. «Тут є і представники влади, і представники опозиції, і громадського суспільства, і міжнародне представництво на досить високому рівні. І в цьому колі, з урахування поточної ситуації, нам потрібно визначити, у якому ж напрямі буде рухатися Україна після закінчення теперішньої політичної кризи», – відзначив Шлінчак .
Заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров серед найбільших загроз для українського суспільства назвав надмірні очікування, що згодом ведуть до розчарування. У цьому контексті він згадав про надмірні очікування, які існували щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
«Щиро сподіваюсь, що найближчим часом зникнуть образливі для обох сторін заяви (про зупинення, призупинення). Пропоную просто працювати. Стосовно України, цілком очевидно, що йдеться про виконання спільних зобов’язань, які були виголошені та підтвердженні на саміті Україна-ЄС ще в лютому, стабілізацію економічної ситуації, та нормалізацію внутрішньополітичного життя – надання громадянам права на мирні зібрання та вільне висловлення їхньої думки», – відзначив Олефіров.
{12}
Голова Представництва ЄС Ян Томбінські і заступник голови МЗС Андрій Олефіров
Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські серед головних загроз національній безпеці України назвав енергетичну залежність.

«Жаль, що суверенітет нації в 46 мільйонів людей, яка має великі ресурси та можливості, залежить від ціни на один енергоресурс. Кожного разу питання ціни на газ обговорюється як питання національного суверенітету. А останнім часом національний суверенітет ставиться в залежність від дуже вузького питання надання зовнішньої допомоги МВФ. Це принизливо», – заявив Томбінські.

Посол ЄС закликав Україну зміцнювати свій економічний суверенітет, зокрема базуючись на досвіді центральноєвропейських країн.

Перший лідер Литви та депутат Європарламенту Вітаутас Ландсбергіс зазначив важливість єдності нації та наявність у неї консолідованої позиції щодо свого минулого та майбутнього.

«Україна (на момент незалежності) не мала такої чіткої цілі, як побудова європейської демократії. Замість цього Україна погодилась бути такою собі пострадянською, але вже незалежною, республікою. І через було втрачено багато часу», – заявив євродепутат.
{2}
Голова Литовської держави (1990-1992), депутат Європарламенту Вітаутас Ландсбергіс
Експерти дійшли згоди, що більшість викликів суверенітету та безпеці України носять внутрішній характер, зокрема йдеться про інституційну слабкість та відсутність чіткої стратегії розвитку держави.
{8}
Голова Наглядової ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак та експерт Фінського інституту міжнародних відносин Аркадій Мошес
«Слабкість механізмів демократичного контролю за діями влади, відмова від проведення економічних і політичних реформ за зразком центрально-європейських сусідів України, а найбільше – корупція і хижацька поведінка частини національних економічних суб’єктів не тільки підривають внутрішню стабільність, але й роблять країну вразливою для зовнішнього тиску», – зазначив Мошес.
{13}
Директор Офісу зв’язку НАТО в Україні Марчін Кожіел
{3}
Перший заступник Міністра закордонних справ України (2003-2004) Олександр Чалий
{5}
Cтарший науковий співробітник Норвезького центру оборонних досліджень Тор Буккволл
{6}
Під час заходу було презентовано підсумкову аналітичну записку щодо наявних загроз безпеці України та шляхів їх подолання. Документ включає рекомендації від провідних українських та закордонних експертів.
{10}
Підсумкову аналітичну записку презентувала директор ІСП Альона Гетьманчук
{4}
Розмова дипломатів тет-а-тет
{1}
{15}
Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії в Україні Йон Ельведал Фредріксен
{9}
Голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Григорій Немиря
{18}
{11}
Заступник генерального директора з міжнародних питань Центру Разумкова Валерій Чалий
{16}
Профессор НаУКМА Олексій Гарань
{17}
Посол України в Білорусії (2010-2011), заступник Глави Секретаріату Президента України (2007–2008) Роман Безсмертний
{19}
Виступає експерт Королівського інституту міжнародних відносин Джеймс Шерр
{20}
Незалежний експерт Олексій Семеній
Найближчим часом на сайті Стратегічного дискусійного клубу будуть опубліковані тексти виступів учасників даного засідання.
Стратегічний дискусійний клуб – це проект Інституту світової політики і Офісу зв’язку НАТО в Україні, який здійснюється за підтримки уряду Норвегії. СДК мав на меті створення можливостей для проведення змістовних регулярних публічних дискусій зі стратегічних питань національної безпеки України у неформальній атмосфері.