Новини

b-00083055-a-00002049
Подвійна дипломатія в дії: українсько-румунська дискусія у Бухаресті

13:54 28-4-2016

21 квітня Інститут світової політики разом з румунськими партнерами з Фундації розвитку громадянського суспільства (CSDF) організували у Бухаресті експертну дискусію на українську тематику.Дискусія відбулася паралельно з візитом Президента України Петра Порошенка до Румунії.\
Від України участь у заході взяли Альона Гетьманчук, директорка ІСП, Леонід Літра, старший аналітик ІСП, та політолог Володимир Фесенко.

“Сьогодні Україну і Румунію поєднують спільні загрози, а не можливості. Румунія є чи не єдиним європейським сусідом України, який розуміє небезпеку мілітаризації Чорноморського регіону і Криму, зокрема. Завдання, яке стоїть перед лідерами і громадським суспільством обох країн, полягає у тому, щоб трансформувати спільне розуміння загроз у конкретні напрямки співпраці, наповнити ними двосторонній порядок денний”, – зазначила Гетьманчук.

Експерт підкреслила, що наразі відбувається переосмислення українсько-румунських відносин.

“Успішна і сильна Румунія вже не є загрозою для України. Понад те, Україна зацікавлена у сильній Румунії, яка стане її важливим партнером у регіоні. І хоча за інерцією все ще є досить високий рівень недовіри, міцніє бажання відкрити нову главу у відносинах двох країн”, – заявила директор ІСП.
{6}
{1}
{5}
{2}
{3}
{4}
Фото: Epoch Times Romania

Напередодні ІСП опублікував мемо щодо сигналів, які варто було б надіслати румунській владі та суспільству. Деякі з наших ідей прозвучали під час зустрічей Президента України з румунським керівництвом, зокрема щодо створення Чорноморського флоту.

Повний текст мемо доступний тут.

Захід був організований за підтримки Німецького фонду Маршалла (GMF).