Новини

b-00000433-a-00000204
Посол США виступив в Інституті світової політики

13:45 24-6-2010

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт у четвер, 24 червня взяв участь у дискусії в Інституті світової політики.Перед численними експертами та журналістами американський дипломат виступив із промовою на тему «Огляд американсько-українських відносин». Модератором дискусії була директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. {2}У своєму виступі Посол Теффт наголосив на п`яти пріоритетах співпраці між Києвом і Вашингтоном. Перший пріоритет, за словами посла, пов`язаний з переговорами України з МВФ. Дипломат сподівається, що Київ досягне угоди з фондом «якомога швидше». «Ми переконані, що шлях України до одужання та відновлення процвітання полягає у співпраці з МВФ, який може допомогти Україні вийти з нинішньої кризи», – заявив посол.
Другим пріоритетом, підкреслив Теффт, є «посилення демократії і свободи преси». {1}«Ефективне верховенство права – критично важливе для сильної демократії, тому ми підтримуємо зусилля з поліпшення ситуації», – заявив посол. Він також зазначив, що США стурбовані ситуацією з демократією в Україні.
«Третьої, але не менш важливою сферою для довгострокового процвітання України є торгівля та енергетика. Газовий сектор, що базується на прозорій конкуренції, реалістичному ціноутворенні, більш енергоефективному розподілі та споживанні, буде ключовим моментом», – зазначив Теффт. Посол також нагадав, що США стоять на восьмому місці за обсягом інвестицій в українську економіку. Прямі інвестиції американських компаній – 1,4 млрд. доларів. Дипломат переконаний, що існує потенціал до збільшення цієї суми. {4}Для цього, відзначив посол, українській владі слід провести реформи в податковому законодавстві, поліпшити ситуацію в судовій системі і зробити серйозні кроки у боротьбі з корупцією.
П`ятим важливим пріоритетом, заявив посол, є боротьба з корупцією. Пан Теффт зазначив, що США вже надають свою допомогу в цьому питанні.
Значну увагу Посол Теффт приділив питанню демократії, а також проблемі зі свободою слова в Україні. Він розповів, що США мають «регулярний діалог з українським урядом за всіх складних питань, включаючи демократію і вільну пресу». Дипломат вважає, що «український уряд добре розуміє позицію США щодо демократії». Посол також заявив, що Вашингтон надалі стежитиме за ситуацією зі ЗМІ в Україні.
«Ми не будемо здаватися. Якщо ми бачимо проблему, то порушуємо питання. Якщо бачимо порушення, то порушуємо питання», – підкреслив Теффт. «США тут дуже активні, так само як і Євросоюз. Ми продовжуватимемо цю політику», – сказав посол.
При цьому Теффт, пославшись на американський досвід, визнав, що розвиток демократії – складний процес. «Але оптимізм і бажання стати кращими дозволили США рухатися вперед. Я сподіваюся, що Україна з нашою допомогою, з допомогою європейських друзів зможе побудувати демократію, яку дуже хочуть самі ж українці », – відзначив дипломат.{5}
Посол Теффт, крім того, висловив упевненість, що Україна може стати прикладом для всього регіону. На доказ свого припущення дипломат назвав той факт, що Україна відмовилася від ядерної зброї. Посол нагадав, що Україна також є важливим учасником миротворчих операцій у багатьох регіонах – «від Балкан до Іраку». «Україна була прикладом для регіону в плані розвитку активної демократії», – підкреслив Теффт. Він також зазначив, що українські працівники сьогодні «пов`язані з європейцями та американцями так, як ніколи раніше з допомогою бізнесу, подорожей та освіти», – підсумував посол.
Говорячи про політику перезавантаження з Росією, дипломат наголосив, що «сильна і незалежна Україна – це добре для Росії, добре для регіону і добре для всього світу».{3}
Він відзначив, що нині існують «спекуляції» з приводу зусиль адміністрації Обами поліпшити відносини з Росією. «Як тільки ми почали процес перезавантаження відносин з Росією, ми чітко сказали про свою відданість суверенітету і територіальній цілісності України та її сусідів», – підкреслив посол. «Ми не вважаємо, що партнерство з однією країною повинно відбуватися за рахунок іншої. США разом із Росією в грудні минулого року підтвердили гарантії безпеки, які були надані Україні Будапештським меморандумом 1994 року», – заявив Теффт. {6}

Фото Романа Малка
Повна версія дискусії з Джоном Теффтом