Новини

b-00109196-a-00002212
Презентація дослідження “Аудит Мінських домовленостей” (фото, відео)

15:42 19-12-2016

19 грудня відбулася презентація та обговорення дослідження щодо реалізації Мінських домовленостей та можливих сценаріїв для України.{1}Спікери:
Катерина Зарембо, заступниця директора Інституту світової політики
Ілона Сологуб, дослідник, Київська школа економіки, Vox Ukraine
Марія Золкіна, політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи”
Віталій Сизов, аналітик Донецький інститут інформації
{2}
Повний відеозапис дискусії доступний тут.
{3}

Учасники представили висновки та рекомендації свого дослідження «Не так все тихо на Східному фронті: аудит Мінських домовленостей та варіанти реінтеграції України».

Як відзначили автори, в Україні кожен сценарій подолання конфлікту часто представляється як найкращий з усіх можливих варіантів – його вартість применшується, а переваги перебільшуються.

Катерина Зарембо, заступниця директора Інституту світової політики, наголосила на недостатній комунікації української влади з суспільством щодо змісту та реалізації Мінських домовленостей.

«Відкрите суспільне обговорення різних варіантів допоможе не лише консолідувати громадську думку навколо можливих поступок і «червоних ліній», а й підготувати Україну до об’єднання країни», – зазначила Зарембо.

За її словами, наразі переваги дій в рамках Мінських угод переважують недоліки, оскільки Україні вдається утримувати залученими своїх західних партнерів і досягати поступового прогресу. У внутрішній політиці Україна у короткій перспективі має ширший вибір – від проведення політики повної або обмеженої ізоляції окупованих районів до часткової нормалізації або їхньої обмеженої реінтеграції.

“Кожен сценарій має свої переваги і недоліки”, – заявила Зарембо.

Ілона Сологуб (VoxUkraine):

“Іноземні інвестори вважають конфлікт на Донбасі третьою за важливістю перешкодою для інвестицій в Україну, після корупції та низького рівня довіри до судової системи (опитування Dragon Capital). Саме тому як представники громадянського суспільства, так і зарубіжні партнери України постійно наголошують на необхідності антикорупційних реформ та дотриманні законів”.

“Конфлікт на Донбасі не тільки підвищує ризик інвестицій в Україну, а й створює можливості для нових корупційних схем під час торгівлі з окупованими територіями. Щоб протидіяти цьому, а також – якщо нашою довгостроковою ціллю є реінтеграція окупованих районів, потрібно поступово розвивати економічні та особисті зв’язки з ними, а точніше – виводити з тіні вже існуючу систему руху товарів та коштів шляхом спрощення процедури перетину лінії розмежування.”

Аналітик ГО “Донецький інститут інформації” Віталій Сизов:

“Конфлікт значно погіршив життя громадян України, що мешкають по обидва боки лінії розмежування. Попри військові дії, пропаганду, та значні обмеження свободи переміщення, ще досі існують потужні формальні та неформальні зв’язки з мешканцями Донецька та Луганська. Необхідно розпочати широкий діалог між урядом та мешканцями непідконтрольних територій всіма можливими засобами. В українському суспільстві потрібна відверта дискусія, без політизації та пропаганди, з приводу майбутнього України та її частин – Криму та Донбасу. Експертне середовище має зосередитися на пошуку прийнятних та можливих шляхів мирного врегулювання”.

Марія Золкіна, політичний аналітик Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» переконана в тому, що і під час дипломатичних переговорів в рамках пошуку шляхів врегулювання конфлікту, і під час формулювання внутрішньої політики щодо окупованих територій фактор суспільної реакції на рішення, що приймаються, неможливо не брати до уваги.

«Сьогодні в українському суспільстві склалася достатньо чітка картина громадської думки з приводу агресії на Донбасі і прийнятних для України варіантів дій в цій ситуації. Сформулювалися своєрідні «червоні лінії», через які українська сторона, на думку або переважної або відносної більшості своїх громадян, переходити не повинна. Наприклад, запиту на «мир за всяку ціну» в українському суспільстві немає, натомість є позиція про вибірковий підхід до компромісів, адже не всі з них є прийнятними для України. Майбутнє окупованих територій населення бачить в складі України, але переважно – без жодних розширених повноважень. А політична частина Мінських домовленостей не може бути на порядку денному до встановлення справжньої тиші на фронті: 43% українців вважають, що у найближчому майбутньому жодні вибори на окупованій території провести неможливо».

Таким чином, наголошує Марія Золкіна, якщо будуть ухвалені рішення, які категорично не вкладаються у межі прийнятного для істотної частини українського суспільства, це може запустити в дію цілу низку ризиків і загроз: від глибокої політичної кризи – до протестних виступів і делегітимізації цих рішень.

18 жовтня дослідження “Не так все тихо на Східному фронті: аудит Мінських домовленостей та варіанти реінтеграції України” було представлене у Брюсселі, а 8 листопада – у Краматорську. Цей звіт є продуктом спільних зусиль експертів Інституту світової політики, Vox Ukraine, Фонду “Демократичні ініціативи” та Донецького інституту інформації.

Цей звіт складено в рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України (TTDI), що була започаткована Міжнародним фондом «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Інститутом Відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та Офісом зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі. TTDI фінансується Посольством Швеції в Україні.