Новини

b-00004937-a-00000911
Презентація результатів проекту “Вуличний євроуніверситет”

14:08 29-10-2013

29 жовтня Інститут світової політики презентував результати масштабного проекту “Вуличний євроуніверситет”: «Що думають в регіонах про ЄС? Досвід Інституту світової політики».За шість місяців команда Інституту світової політики проїхала з «Вуличними євроуніверситетами» понад 9 тисяч кілометрів (відстань від Києва до Джакарти чи Кейптауна), завітала до тринадцяти областей України і АР Крим. Гостями унікального для України заходу стали близько 35 тисяч українців. Про це сьогодні під час презентації розповіли директор ІСП Альона Гетьманчук та перший заступник директора Сергій Солодкий. {2}
{7}
Директор ІСП Альона Гетьманчук
Своїми враженнями від спілкування з українцями в регіонах також поділилися почесні лектори «Вуличних євроуніверситетів», а саме: посол Франції в Україні Ален Ремі, посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух, посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт, заступник посла Королівства Швеції в Україні Мортен Енберг та професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Інститут світової політики нагородив всіх лекторів почесними дипломами за промотування європейської інтеграції України.
{6}
Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт
{3}
Посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух
{4}
Посол Франції в Україні Ален Ремі
{8}
Заступник посла Королівства Швеції в Україні Мортен Енберг
“Багато з тих 35 тисяч осіб, з якими спілкувався Інститут світової політики, були проєвропейськими, але вони не знали, що таке ЄС і що означатиме Угода про асоціацію для відносин з Росією. Коли ми з ними спілкувалися, вони були стурбовані…Ми говорили з ними неформально та пояснювали, чому підписання Угоди про асоціацію є дуже важливим для України. І після цього вони зрозуміли що асоціацію з ЄС – це щось позитивне і воно не зруйнує відносини з Росією”, – зазначив заступник шведського посла.
{11}
Професор НаУКМА Олексій Гарань та голова Наглядової ради ІСП Віктор Шлінчак
«Вуличні євроуніверситети» відбулись у 18 містах – Києві, Одесі, Дніпропетровську, Вінниці, Чернігові, Ніжині, Полтаві, Кременчуці, Сумах, Конотопі, Кіровограді, Кривому Розі, Миколаєві, Херсоні, Черкасах, Житомирі, Запоріжжі та Сімферополі. Лекторами “Вуличних євроуніверситетів” також були: посол ЄС в Україні Ян Томбінські, заступник посла Великої Британії в Україні Мартін Дей, заступник посла ФРН в Україні Анка Фельдгузен, заступник голови Представництва ЄС в Україні Марія Юрікова, заступник посла Чеської Республіки в Україні Павел Бучек.

Експерти ІСП визначили три найбільш проєвропейські та три найбільш антиєвропейські міста, базуючись на таких критеріях: налаштованість місцевої влади на європейський курс, рівень політичної обізнаності населення, активність місцевих громадських організацій та медіа. Найбільш теплий прийом команді ІСП був влаштований у Ніжині, Кривому Розі та Сумах. Найбільші труднощі з організацією заходу були у Харкові (тут “Вуличний євроуніверситет” так і не відбувся), Запоріжжі та Кіровограді.

Під час презентації також відбувся відеоміст з партнерами ІСП Global Reporting (Стокгольм). Представник організації Міа Лаурен поділилася враженнями від участі у “Вуличному євроуніверситеті” в Одесі. Заступник міського голови Ніжина Олег Баранков розповів про проєвропейські настрої жителів Чернігівщини, а карикатурист Ігор Бежук – історію створення першої карикатури. Ідея створити серію малюнків з двома реальностями (українською і європейською) з’явилась після того, як він намалював карикатуру, на якій зобразив українські Карпати та швейцарські Альпи. Таким чином Бежук хотів продемонструвати різницю у ставленні європейців та українців до своїх природніх багатств.
{9}
Заступник міського голови Ніжина Олег Баранков
{5}
Карикатурист Ігор Бежук
Нагороджували також головних медіа-партнерів: газету «День», «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня».
{10}
Журналіст газети «День» Ігор Самокиш
Під час Вуличних євроуніверситетів українці мали змогу дізнатись про перспективи та виклики євроінтеграції від дипломатів країн-членів ЄС та експертів Інституту світової політики. Крім того, у рамках заходу проходила виставка карикатур, присвячених найбільш значущим проблемам європеїзації України. Відомі українські художники – Марина Туровська, Костянтин Казанчев, Ігор Бежук та Олексій Кустовський – створили серію яскравих малюнків, що доступно розкривають відмінності життя в ЄС та Україні у більш як 20 сферах.

Проект був підтриманий Міжнародним фондом «Відродження», USAID, UNITER, Pact, Global Reporting, Swedish Institute, Посольством Великої Британії та Посольством Королівства Швеція .

По завершенню проекту понад 1000 буклетів було надіслано центральним та регіональним органам державної влади та місцевого самоврядування: народним депутатам України, міським головам обласних міст, головам облдержадміністрацій.

Ознайомитись з презентацією результатів проекту “Вуличний євроуніверситет” можна тут.
Фото Артема Сліпачука (газета “День”).