Новини

b-00000169-a-00000121
Ребекка Хармс: «Важливість українських виборів для Євросоюзу» (публічна лекція)

17:03 7-2-2010

Відомий німецький політик Ребекка Хармс 6 лютого 2010 року виступила в Інституті Світової Політики з публічною лекцією для молодих українських лідерів, що цікавляться питаннями міжнародних відносин та європейської інтеграції України. Назва лекції президента Фракції Зелених у Європарламенті, члена комітету міжпарламентської співпраці Україна-ЄС – «Важливість українських виборів для Євросоюзу». \
Нижче подано повний текст лекції Ребекки Хармс:ЗМІНЮВАТИ ПРАВИЛА ПІД ЧАС ГРИ – НЕ ДОБРЕ

– Днями я прибула з Брюсселю. Там дуже занепокоєні деякими подіями в Україні. Європейське співтовариство здивовано тим, що ваша країна зробила не дуже логічний вчинок і вирішила змінити правила виборів між першим та другим туром голосування. Але я вважаю, що занепокоєність виникла лише тому, що в Брюсселі занадто мало уваги приділяють Україні. Не багато хто кристально стежить за подіями у вас, тому їх здивував сам факт змін в законодавстві. Зі свого боку я запевняла колег, що треба просто докладніше роздивитися те, що сталося, і тоді не буде ніякого збентеження.

З одного боку, це недобре, коли правила змінюються вже після початку гри. Зараз ще більше відповідальності лягло на плечі тих громадян, які працюють безпосередньо на виборчих дільницях. Але якщо всі вони будуть працювати так, як їм вдалося три тижні тому, від першого і до останнього бюлетеню будуть сумлінно рахувати, то нічого не заважає провести другий тур дійсно демократично і без будь-яких підозр в фальсифікаціях. Впевнена, що підрахунок голосів буде чесним і точним.

У Європі уважно стежать за українськими виборами. Мене, як спостерігача від Європарламенту будуть багато розпитувати після повернення до Брюсселю. Мої колеги часто натякають, що я занадто наївно ставлюся до подій в Україні і недооцінюю зовнішнього впливу Росії.

Як спостерігач за виборами я не маю права висловлювати думки, щодо двох претендентів на перемогу у президентській компанії. Проте можу розповісти, як до виборів ставляться у Європі. Уявлення про претендентів доволі спрощені. Пам`ять європейських політиків щодо України не сягає далі за 2004 рік. Вважаю, що в тому числі й через це виникають проблеми у відносинах між ЄС та Україною. Справа в тім, що закордоном забули, що ту в одну мить не з`явилися нові політики, що відразу змінили Україну. Більшість діячів, що намагаються позиціонувати себе новим поколінням, або здаються новими Європі, насправді були на арені ще за часів президентства Леоніда Кучми.

{1}

ДЕМОКРАТІЯ – ЦЕ ПРАВО НА ПОМИЛКУ

– Саме цей поверхневий підхід у вивченні української ситуації значною мірою впливав і впливає на відносини між Європейським Союзом та вашою державою. Наприклад, в Німеччині, де до України прикута більша увага, ніж в інших державах ЄС, неприхований подив викликали результати Віктора Ющенка в першому турі виборів. Німецькі експерти передрікали президентові значно більший процент прихильного електорату. А чому? Тому що вони не приїжджали до України і не мали уявлення, що народне піднесення після Помаранчевої революції згасло і перетворилося на розчарування.

П`ять років тому я висловила думку, що демократія – це в тому числі й право на помилку. Я не намагалася буди провидицею і в жодному разі не передрікала якогось негативу. Але, на жаль, ця теза справдилася в Україні. Відразу після революції ніхто не міг уявити, наскільки важким буде розчарування, і наскільки мало лідери Помаранчевої революції – пан Ющенко та пані Тимошенко – зможуть реалізувати народних сподівань.

В 2004 році я щиро підтримувала ті починання, які проголошували переможці. Це й орієнтація на Захід. Це й підтримка свобод, демократичних цінностей. Впровадження європейських стандартів життя.

Але минули роки. Що я бачу тепер? У вас дуже популярними стали різні форми дебатів серед політиків. Але в дійсності це ніяк не відображається на стані речей. Більш того, те, про що багато говорилося в 2004 році і про що часто говорять політики й зараз, навіть деградувало в деякій мірі. З багатьох предметів обговорення реалізовано буле занадто мало. Не дуже багато уваги приділялося реформам і подоланню кризи, в той час як дехто сконцентрувався на питаннях відносин з НАТО та ЄС, особливо пожвавлюючись напередодні чи після візитів закордонних гостей.

Це призвело до поглиблення розчарувань громадян. Дійшло до того, що перед виборами виборці зізнавалися, що не мають з чого вибирати. І відсутня по справжньому функціонуюча держава.

{2}

ПЕРЕМОЖЦЮ БУДЕ ЗНАЧНО СКЛАДНІШЕ, НІЖ БУЛО ЮЩЕНКО

– Напередодні другого туру президентських виборів з упевненістю можу сказати, що переможцю буде набагато важче, ніж було Вікторові Ющенко в 2004 році. В контексті економічної кризи на порядку денному стоять дуже складні завдання. Умови реалізації будь-яких планів тепер незрівнянно гірші. Обрана особа має будь за що втримати віру в функціонування демократичної держави, яка зараз значною мірою підірвана.

Коли я почула недавній виступ кандидата Тимошенко з закликом про нову революцію, якщо виникнуть підозри у фальсифікаціях, неймовірно здивувалася. Якби я була громадянином України, останнє, чого б я бажала, це знову опинитися в державі, в якій киплять події схожі на Помаранчеву революцію. Слід вже зрозуміти, що політикам прийшов час робити те, заради чого їх і обирають. Треба вже починати працювати на благо держави, на благо кожного громадянина.

Революція і герої революції зараз не важливі людям. Криза політична та економічна дуже відчутно позначилася на народі. Зараз для політиків прийшов час кропіткої повсякденної роботи. Згаяно багато часу на боротьбу. Тепер треба надолужувати, роблячи те, що мають робити народні обранці. І нехай це часто густо непомітна праця – без неї ніяк не обійтися. Сподіваюся, кандидати так само розуміють цю необхідність.

{3}

ТЕПЕР ЄС ПРИДІЛЯТИМЕ УКРАЇНІ БІЛЬШЕ УВАГИ

– Думаю, що другий тур пройде так само чітко і впорядковано як перший. Треба швидко визначити переможця і надати йому можливість взятися за справи. В Брюсселі з нетерпінням чекають закінчення української виборчої кампанії, щоб запропонувати оновлені умови співпраці. Впевнена, що тепер Євросоюз буде приділяти Україні набагато більше уваги. Загальноєвропейська стратегія зараз змінюється. І за логікою здорового глузду, місце вашої держави у оновленій стратегії набагато важливіше, ніж це було в минулі роки. Східноєвропейське питання зараз дуже актуальне в Брюсселі.

В Європі багато дискутують, щодо кандидатур Віктора Януковича та Юлії Тимошенко. Особливо – у Німеччині та у Франції. Є велика стурбованість щодо політичних настроїв пана Януковича. В Євросоюзі занепокоєні, чи не збирається він сконцентруватися на відносинах з Росією, відмовившись від західної співпраці, чи не буде він робити ставку на відновлення Російської імперії в якомусь новому форматі.

Загалом, треба визнати, що ЄС дещо затримався у розвитку відносин як з Україною так і з Росією. Зі східними сусідами нам слід терміново налагоджувати діалог. Вважаю, наразі це найголовніше завдання для Кетрін Ештон, верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки.

Якщо мова йде про газові конфлікти – це у фокусі уваги кожного жителя Європейського союзу. Бо це реально стосується кожного. Але проблема відносин Україна-ЄС в тому, що навіть євро парламентарі рідко приділяють увагу більш глибоким темам. А проблем Україна має дуже багато. І багато з них так само стосуються Європи. Наприклад, Севастопольський конфлікт з Чорноморським флотом Росії. Належної уваги ця проблема поки що в Європі не отримала. І це все може бути неприємним сюрпризом, бо розміщення закордонних військ на чужій території – це дуже серйозне питання.

Найсвіжіша новина з Брюсселю – відтепер в Євросоюзі буде комісар, з питань розширення та європейської політики сусідства Стефан Фюлє. Його програма направлена на пожвавлення відносин зі Східною Європою в цілому і з Україною – конкретно. Впевнена, зв`язок України з Європою найближчим часом значно зміцниться.

{4}

{5}