Новини

b-00005117-a-00000931
Шлінчак: позаблоковість України – це лише пауза

12:43 18-11-2013

Голова Наглядової ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак, відкриваючи Форум Україна-НАТО, коротко охарактеризував нинішній період співпраці України з Північноатлантичним альянсом.Він висловив впевненість, що позаблоковий статус України, проголошений у 2010 році, – це лише перепочинок, а не остаточна відповідь на запитання: «Якими будуть відносини України з НАТО в майбутньому?». Захід проводився Інститутом світової політики за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні 14 листопада 2013 року.
Нижче публікуємо текст виступу пана Шлінчака.

Нинішній форум – це ще одна важлива спроба, так би мовити звірити годинники в колі фахівців у питаннях безпеки, міжнародних відносин.
І ми вдячні за таку можливість нашим партнерам, зокрема, Центру інформації та документації НАТО в Україні.
Як всі пам’ятають, ще кілька років тому довкола відносин України і НАТО вирувало немало пристрастей. В першу чергу – політичних. Було немало образ, непорозумінь, неоднозначностей.
Нинішній період співпраці України з НАТО характеризується відносним спокоєм. Менше емоцій, більше конкретної роботи. Про що неодноразово наголошували обидві сторони.
Буквально кілька тижнів тому Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен ще раз нагадав, що рішення Бухарестського самміту залишається в силі – і двері для членства України в НАТО залишаються відкритими.
Звичайно, це залежить в першу чергу від політичної волі України і від того, наскільки Україна відповідатиме необхідними для вступу критеріям.
Нагадаю, що окрім фактору обороноздатності мова йде і про питання вибіркового правосуддя, і про ефективну виборчу реформу і про верховенство права.
Інститут світової політики ніколи не приховував своєї позиції і своїх оцінок щодо нинішнього позаблокового статусу України. Для нас – це лише транзитний період, за яким має прийти етап євроатлантичної інтеграції.
Ми розуміємо, що світ щороку зіштовхується з новими викликами, або викликами, які проходять мутацію. НАТО перебуває в пошуку кращих моделей побудови безпечного світу.
Підхід «розумної оборони» (smart defence – анг.) став відповіддю Альянсу на глобальну економічну кризу. Очевидно, що в такому пошуку сьогодні перебуває і Україні, вибудовуючи свої відносини з НАТО. Ми впевнені, що позаблоковість – це лише пауза, перепочинок, але не остаточна відповідь на запитання: «Якими будуть наші відносини в майбутньому?».