Новини

0
Україна в умовах краху договору РСМД

17:14 15-4-2019

15 квітня 2019 року Інститут світової політики провів прес-конференцію на тему «Україна в умовах краху договору РСМД – оптимальна стратегія відповіді». В рамках прес-конференції була представлена презентація на відповідну тему.

Заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков почав із того, що крах угоди про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 1987 року лише посилить воєнну загрозу із боку РФ для України. Так він нагадав, що за даними РНБОУ на сьогодні Україні загрожує до 364 російських ракет – як систем Калибр так і Искандер-И. При цьому в умовах відсутності угоди РСМД РФ зможе збільшити кількість саме наземних комплексів середньої дальності як найбільш дешевших, які зможуть наносити удари в будь-яку точку України.

Проте за словами Миколи Бєлєскова не треба переоцінювати російську ракетну загрозу. Удари США і їх союзників по Сирії в 2017 і 2018 роках гарно доводять, що одні крилаті ракети не дають можливість міняти ситуацію на свою користь – 164 ракетами було знищено лише 4 об’єкти. При цьому сам режим Башара Асада і далі продовжує функціонувати.

Заступник директора Микола Бєлєсков
Заступник директора Микола Бєлєсков

В умовах краху угоди РСМД в Україні розглядають два варіанти реакції – симетричну і асиметричну стратегії. Симетрична стратегія передбачає створення Україною власного арсеналу ракет середньої дальності для можливості нанесення ударів по Москві і таким чином створення ефекту стримування. Однак, на думку Миколи Бєлєскова така стратегія може виявитися як нереалістичною із фінансової точки зору так і мало ефективною. Так країни, які мають на озброєнні ракети середньої дальності різних типів базування витрачають на оборону не менше 10 млрд. доларів на рік. Виняток Пакистан, який витрачає лише 9 млрд. доларів на оборону в рік. Україна, вийшовши на рекордні витрати на оборону в 2019 році, все одно фінансує ЗСУ лише на 3,5 млрд. доларів на рік. Окрім того самі лише ракети середньої дальності без ядерних бойових частин не зможуть тримати в страху такі міста як Москва, тим самим створюючи відповідний ефект стримування.

В таких умовах Україні краще зосередитися на реалізації асиметричної стратегії відповіді в умовах порушення РФ угоди РСМД, як заявив заступник директора Інституту світової політики. Фактично ж дана стратегія на сьогодні значною мірою реалізується. Так роботи по ракетним комплексам Вільха і Вільха-М дадуть можливість вирішувати оперативні завдання в випадку великого конфлікту із РФ. Критично важливими є вихід на дальність в 200 км для комплексу Вільха-М, про що під час останніх випробувань системи заявив секретар РНБОУ. Наявність відповідної системи із такою дальністю компенсує те, що в України немає повноцінного оперативно-тактичного ракетного комплексу.

Окрім того, як наголосив Микола Бєлєсков, Україні окрім розвитку ударних спроможностей варто не забувати про необхідність протидіяти відповідним ударним спроможностям РФ, основу яких становлять поєднання реактивної артилерії та розвідувальних БПЛА. В цьому контексті важливими є не лише закупівлі власних розвідувальних БПЛА, і систем РЕБ для боротьби із ворожими безпілотниками. Важливими є і завершення державних випробувань по контрбатарейній РЛС Зоопарк-3, яка дасть можливість виявляти місця пусків реактивної і ствольної артилерії противника. Паралельно із цим важливою є державна програма 2017-21 років щодо створення боєприпасів і продукції спеціальної хімії. Адже саме в рамках реалізації цієї програми створюються як боєзаряди для модернізованих реактивних систем залпового вогню так і для артилерії калібром 152-мм.

2

для ознайомлення натисніть на зображення