Новини

b-00008998-a-00001542
Університет з вивчення конфліктів і розвитку

09:36 26-5-2015

Інститут світової політики та Кавказький дім (Тбілісі) організували Університет з вивчення конфліктів і розвитку в рамках проекту «Україна: вихід з кризи через діалог», що реалізується за підтримки Посольства Великобританії в Києві.Загалом, 32 учасники з України, Росії, Молдови, країн-членів ЄС і Грузії взяли участь у шестиденному лекційному курсі (18-23 травня) у Батумі (Грузія).Лекторами стали провідні експерти-конфліктологи, які розповіли про коріння конфліктів, природу націоналізму, особливості політично-суспільної трансформації на пострадянському просторі та на основі конкретних прикладів проаналізували шляхи врегулювання конфліктів.

{1}

Викладач Державного університету Грузії Іль’ї Георгій Майсурадзе пояснив феномен національної ідентичності й етнічних конфліктів, експерт Інституту розвитку і соціальних ініціатив (IDIS) – “Viitorul” Корнела Чуря розповів про націоналізм і державне будівництво в Молдові, а ірландський експерт з Saferworld Доріанна Куні проаналізувала роль міжнародних акторів в трансформації конфліктів, детально дослідивши досвід Північної Ірландії.
{5}
{1}
Директор Інституту Кавказу Александр Іскандарян дав лекцію на тему: «Політична і соціально-економічна трансформація у пострадянських державах, формування національних держав» та проаналізував конфлікт навколо Нагорного Карабаху.
{2}
Заступник секретаря Ради національної безпеки Грузії Івліан Хаіндрава розкрив особливості грузинсько-осетинського та грузинсько-абхазького конфліктів.
{7}

Темою першої лекції професора Інституту політології Тартуського університету В’ячеслава Морозова став «Російський націоналізм та ідентичність», а в другій лекції він розповів про політику Росії стосовно сусідніх країн.
{4}
Виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень (Україна) Ігор Семиволос також дав дві лекції: «Український націоналізм» й «Російсько-український конфлікт: Погляд з України».
{3}
Лектор Тбіліського державного університету Ніколас Самхарадзе розповів про перебіг і врегулювання конфліктів на Кіпрі та Косово.
{6}
Мета спільного проекту ІСП та Кавказького дому «Україна: вихід із кризи через діалог» полягає у сприянні врегулювання конфлікту між Україною і Росією шляхом налагодження діалогу між російськими та українськими експертами.