Новини

b-00000490-a-00000219
В Інституті світової політики виступив міністр закордонних справ Фінляндії

15:29 8-7-2010

Міністр закордонних справ Фінляндії Александер Стубб заявив про безальтернативність євроінтеграції України.Про рецепт руху Києва до Євросоюзу керівник зовнішньополітичного відомства Фінляндії розповів в Інституті світової політики.\
«Мій концептуальний аргумент полягає в тому, що шлях України до євроінтеграції є не лише теоретичним, але й реальним», – наголосив дипломат. Він, зокрема, сказав, що Україна повинна закінчити переговори щодо підписання угоди про асоціацію в цьому або ж у наступному році. Стубб додав, що важливим є також укладення угоди про поглиблену зону вільної торгівлі з ЄС. Крім того, міністр звернув увагу на важливість безвізового режиму між Україною та ЄС. «Не знаю нічого іншого, що могло б покращити європейську інтеграцію, ніж спрощення візового режиму і свобода від віз», – підкреслив пан Стубб.
«Угода про асоціацію об`єднає українську політику з політичними інститутами Європи, зона вільної торгівлі об`єднає Україну з європейською економікою, лібералізація візового режиму зв`яже українців з громадянами Євросоюзу», – підкреслив глава МЗС Фінляндії.
Він також звернув увагу на схожість історій України та Фінляндії. «Ми тривалий час були частиною західного світу. 700 років Фінляндія була під Швецією, а ви тривалий час були частиною Польсько-Литовського князівства. Ви стали частиною Східної імперії в 1654, ми стали автономною частиною Російської імперії в 1809. Обидві країни боролися за незалежність у 1917 році», – розповів про паралелі пан Стубб. Він зазначив, що історично наші країни «йшли спочатку на Захід, потім на Схід, потім знову на Захід». Різниця, за словами міністра, лише в часі.
Міністр нагадав, що Фінляндія 34 роки йшла до Євросоюзу. «Цей процес досить складний і тривалий, але я все ж відчуваю, що шлях України буде йти до євроінтеграції», – резюмував він. У цьому контексті він нагадав, що Фінляндія також йшла до членства в Євросоюз через зону вільної торгівлі, членство в ГАТТ (нині – СОТ). Подібний шлях проходить, за його словами, і Україна.Стубб зазначив, що Україна була, є і буде історично й географічно європейською державою. Разом з тим, сказав він, не треба бути романтиками, кажучи про розширення європейської спільноти.
У дискусії, організованій Інститутом світової політики, взяли участь дипломати, експерти, студентські лідери, журналісти-міжнародники. Серед гостей були глава представництва ЄС в Україні Жозе-Мануель Пінту Тейшейра, посол України в Фінляндії Андрій Дещиця, посол Фінляндії в Україні Крістер Міккелсон, директор Фонду «Open Ukraine» Іванна Климпуш-Цинцадзе, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, директор зовнішньополітичного напряму Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Жовква та інші.
Дискусія з міністром Стуббом відбулася за підтримки Фонду сприяння демократії США.
Стенограма дискусії з міністром закордонних справ Фінляндії Александером Стуббом