Новини

b-00004871-a-00000901
В ІСП відбулася дискусія за участю послів країн «Веймарського трикутника»

00:00 15-10-2013

15-го жовтня відбулася щорічна дискусія у форматі «Веймарського трикутника» на тему: «Час вибору: наслідки підписання або непідписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».У дискусії в Інституті світової політики взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі, Надзвичайний та Повноважний Посол Польщі в Україні Генрик Літвін та заступник Міністра закордонних справ України Олефіров Андрій Володимирович.\
Посли країн «Веймарського трикутника» заявили, що необхідно зберігати оптимізм щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на саміті у Вільнюсі. Дипломати відзначили активізацію відносин України та ЄС. Підтвердженням того, що Україна сьогодні знаходиться серед пріоритетів зовнішньої політики ЄС, є часті візити високоповажних європейських представників до Києва в останні кілька місяців.

{1}
Посол Франції Ален Ремі попередив, що після підписання Угоди про асоціацію настане нелегкий час імплементації положень даної угоди. “Все нове не проходить легко. Не тільки суспільство має бажати приєднатися до ЄС, але й економіка має хотіти пристосуватися. Це виклик”, – зазначив французький посол. Водночас, Ремі запевнив, що країни ЄС будуть підтримувати Україну на цьому нелегкому шляху.
{5}
Ален Ремі
У відповідь на питання про можливий розвиток подій у разі непідписання Угоди на самміті у Вільнюсі, Ремі нагадав слова єврокомісара Штефана Фюле про те, що у ЄС немає «плану Б». Разом з тим, французький посол визнав, що провал у Вільнюсі матиме негативні наслідки для євроінтеграції України, зважаючи на ту кількість зусиль, яку було вкладено у підготовку даної Угоди. Однак, країни ЄС і далі допомагатимуть Україні, підкреслив французький дипломат.
Посол Німеччини Крістоф Вайль підтримав свого французького колегу та зазначив, що непідписання Угоди наприкінці листопада означатиме не лише втрату політичної енергії, а й вдалого моменту. Повернутись до цього питання у наступні роки буде надзвичайно важко, оскільки і ЄС, і Україна будуть зайняті виборами.
{8}
Крістоф Вайль
Коментуючи гостру реакцію Москви на європейські плани Києва, Посол Польщі Генрик Літвін запевнив, що Угода про асоціацію не завадить розвитку відносин України з Росією. Літвін заявив, що торгові відносини Росії та Польщі, після вступу останньої в ЄС, навпаки, стали більш інтенсивними. Так, експорт Польщі в Росію зріс з одного мільярда доларів до дев’яти.
{7}
Генрик Літвін
Відносно питання звільнення Тимошенко, посол Ремі заявив, що серед країн ЄС є одностайна позиція щодо проблеми вибіркового правосуддя в Україні. А німецький дипломат окремо нагадав, що для підписання Угоди про асоціацію необхідна згода всіх 28 країн-членів ЄС. “І мені складно уявити, що така згода буде досягнута, якщо пані Тимошенко буде залишатися у в’язниці”, – додав він.
Заступник голови МЗС Андрій Олефіров, в свою чергу, зазначив, що Угода про асоціацію з ЄС є можливістю для України підвищити власну конкурентноздатність. Тому, за його словами, для українців “це не ризик, а виклик”.
{3}
{4}
{6}
Дискусія у форматі «Веймарського трикутника» є традиційним заходом, що проводиться ІСП восени кожного року за участю провідних українських експертів та журналістів. З минулого року формат заходу був розширений за рахунок участі високоповажного представника МЗС України.