Новини

b-00005063-a-00000929
Відбувся Форум Україна – НАТО «Безпека у співпраці: можливості розвитку»

12:33 15-11-2013

Інститут світової політики 14 листопада 2013 року провів Форум Україна – НАТО, присвячений співпраці Північноатлантичного альянсу та України в умовах позаблоковості. Захід був організований за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.«Євроатлантична позаблоковість». Саме такими словами охарактеризувала нинішній етап співпраці України і НАТО директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. На її думку, партнерство між двома сторонами стає дедалі інтенсивнішим, попри відмову офіційного Києва від перспективи членства в Альянсі. Тож, якою є позаблоковість по-українськи? Які конкретні досягнення в співпраці НАТО і України в останні роки? Як протистояти разом сучасним викликам?Про це говорили провідні українські та закордонні фахівці з питань безпеки та оборони, які взяли участь у Форумі Україна-НАТО «Безпека у співпраці: можливості розвитку».
{1}
Заступник директора ІСП Сергій Солодкий, заступник голови МЗС України Андрій Олефіров, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська та голова Наглядової ради ІСП Віктор Шлінчак
«Керуючись принципами взаємоповаги, взаємної відповідальності та взаємного інтересу, НАТО і його партнери дедалі частіше співпрацюють, докладаючи спільних зусиль для розв’язання глобальних ризиків та загроз сучасності», – відзначила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська на відкритті Форуму.
Разом з тим, голова Наглядової ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак зазначив, що і Україна, і НАТО сьогодні перебувають в пошуку, як вибудовувати свої відносини, а позаблоковість – це лише пауза. “Кілька тижнів тому Генсек НАТО Андерс фог Расмуссен ще раз нагадав, що рішення Бухарестського саміту 2008 року залишається в силі, і двері для членства України в НАТО залишаються відкритими, це залежить від того, наскільки Україна буде відповідати необхідним для вступу критеріям, в тому числі йдеться про вибіркове правосуддя, про верховенство права».
{19}
Учасники Форуму відзначили активну взаємодію України з НАТО за всіма напрямами партнерства, незважаючи на те, що у 2010 році Україна проголосила позаблоковий статус. Це рішення допомогло знизити градус політичних дискусій стосовно НАТО. Заступник міністра закордонних справ Андрій Олефіров підкреслив, що розвиток партнерства з НАТО має виняткову важливість і позаблоковість цій взаємодії не заважає.
{12}
«Обрання позаблокового статусу не позначилося негативним чином на взаємодії нашої держави з НАТО, не вплинуло на інтенсивність та якість нашої співпраці. Навпаки, перехід України до позаблокової політики сприяв інтенсифікації рівня співробітництва з Альянсом», – заявив Олефіров.
Під час прямої відеоконференції зі штаб-квартирою НАТО у Брюсселі заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Джеймі Шей високо оцінив рівень співпраці України і НАТО.
{17}
Україна бере участь у всіх поточних миротворчих місіях під проводом НАТО. Крім того, Україна була єдиною країною не членом НАТО, чиї бойові підрозділи взяли участь у навчанні Сил реагування НАТО “Steadfast Jazz-2013”, вона також стала першою країною-партнером, що приєднається до учасників багатонаціональної операції з протидії піратству на морі “Океанський щит”.
{4}
Депутат Литовського Сейму та колишній міністр оборони Раса Юкнявічене
«Питання професіоналізму не є питанням для України. Я б навіть сказала більше. Українські збройні сили готові до членства в НАТО, якщо на це буде політична воля. Україна є ефективним вкладником, і ми повинні заохочувати подальшу співпрацю», – заявила колишній міністр оборони Раса Юкнявічене.
{6}
Директор відділу оборонної політики та стратегії Міністерства оборони Чеської Республіки Ян Гавранек
Колишній міністр оборони Польщі Януш Онишкевич підкреслив, що Україна, як найбільша європейська держава, не може собі дозволити залишатись осторонь вирішення всіх важливих європейських питань. Зокрема, на його переконання, Україна повинна брати більш активну участь у дебатах щодо тактичних ядерних озброєнь.
{7}
Міністр оборони Польщі Януш Онишкевич (1992—1993, 1997—2000)
Експерти також наголосили на важливості внутрішніх реформ, які проводяться за сприяння НАТО, у контексті реалізації стратегічного курсу України на європейську інтеграцію.
{11}
{18}
Голова Громадської ліги Україна–НАТО Сергій Джердж
{16}
Науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко
{9}
Державний секретар МЗС України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий (2001-2003)
{10}
Директор Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міністерства оборони України Олександр Затинайко та експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець
{5}
Директор ІСП Альона Гетьманчук та посол Швейцарії Крістіан Шьоненбергер
«Наша сьогоднішня позаблоковість є такою євроатлантичною позаблоковість. Тому, що та співпраця, яка ведеться з НАТО, є все одно набагато активнішою та інтенсивнішою ніж співпраця з ОДКБ. Однак дуже багато проектів ведуться за інерцією, а не тому, що є багато драйву та ентузіазму. Якщо ми підем шляхом євроінтеграції, сподіваюсь цей драйв додасться. Тому що важко уявити країну, яка буде економічно і політично інтегрована в ЄС, а у безпековому контексті – в євразійській зоні стандартів і цінностей», – підвела підсумки директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.
{15}
Міністр закордонних справ України Володимир Огризко (2007-2009) спілкується зі студентами
{13}
Заступник директора Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної співпраці Донецького національного університету Ігор Тодоров
Почесними іноземними спікерами Форуму стали колишній міністр оборони Польщі Януш Онишкевич, депутат Литовського Сейму та колишній міністр оборони Раса Юкнявічене, директор відділу оборонної політики та стратегії Міністерства оборони Чеської Республіки Ян Гавранек.
З української сторони авторитетне представництво забезпечили заступник міністра закордонних справ України Андрій Олефіров, міністр закордонних справ України Володимир Огризко (2007-2009), директор Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міністерства оборони України Олександр Затинайко, колишній державний секретар МЗС України з питань європейської інтеграції Олександр Чалий, науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко та експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець.
До участі у засіданні також були запрошені представники іноземних дипломатичних місій в Україні та журналісти, які спеціалізуються на міжнародній та оборонній тематиці. Крім того, Форум Україна-НАТО мав широке регіональне представництво. Взяти участь у засіданні приїхали громадські діячі, науковці та журналісти з Сімферополя, Одеси, Івано-Франківська, Харкова, Донецька, Севастополя, Львова, Чернівців, Миколаєва, Рівного, Запоріжжя, Черкас, Херсона та Луцька.