Новини

b-00008586-a-00001496
Європейські лідери думок в Україні. День другий

12:32 24-4-2015

Інститут світової політики у партнерстві з CIDOB (Центром із міжнародних справ, Іспанія) організував дводенний робочий візит до України 27 європейських лідерів думок – представників кращих аналітичних центрів ЄС, редакторів та журналістів провідних європейських видань.Другий день візиту розпочався з публічної дискусії в Українському кризовому медіа-центрі. Європейські експерти розповіли про те, як медіа їхніх держав висвітлюють українські події, і фактори, що впливають на позицію урядів країн-членів ЄС щодо українсько-російського конфлікту. Тексти виступів експертів доступні тут.{18}
Аналітик італійського Центру міжнародних студій Марко ді Ліддо, відома німецька журналістка Джемма Пьорцґен, модератор Ukraine Today, журналіст британського The Economist Тім Джуда, директор угорського Геополітичного інституту з досліджень Росії та Центральної Азії Антон Бендаржевський та аналітик Французького інституту міжнародних відносин Корентін Бруслейн.
{20}
Про ситуацію в сфері безпеки європейські лідери думок дізналися безпосередньо від голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка та радника голови СБУ Євгена Марчука.
{1}
{19}
Під час робочого ланчу учасники візиту обговорили внутрішньополітичну та безпекову ситуацію в Україні з провідними українськими експертами, зокрема Олексієм Мельником, співдиректором програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, Дмитром Шульгою, директором Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» та ін.
{2}
{4}
Михайло Гончар, президент Центру глобальних досліджень «Стратегія ХХI», торкнувся питань енергетичної безпеки України
{3}
Олексій Гарань, голова Школи політичної аналітики НаУКМА
На запрошення ІСП спеціально для зустрічі з європейськими аналітиками та журналістами до Києва приїхали регіональні лідери думок. Учасники візиту отримали унікальну можливість почути про ситуацію в українських регіонах безпосередньо від експертів та громадських активістів зі Львова, Дніпропетровська, Луганська, Одеси, Донецька та Харкова.
{8}
Із європейськими експертами зустрілися: керівник аналітики Promova Вікторія Бриндза (Львів), політолог Юлія Біденко (Харків), журналіст, блогер Денис Казанський (Донецьк, Київ), політичний оглядач Юрій Райхель (Дніпропетровськ), громадський діяч Євгенія Завалій (Одеса) та аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” Марія Золкіна (Луганськ, Київ)
{6}
{17}

Зустріч з Міністром фінансів України Наталією Яресько.
{7}

Зустріч з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком.
{5}
{9}
Під час робочої вечері європейські експерти ознайомилися з діяльністю унікальної громадянської ініціативи “Реанімаційний пакет реформ”. Представники ініціативи розповіли європейцям про співпрацю українського громадянського суспільства з представниками влади у сфері реформування Української держави.
{11}
Народний депутат України V, VI, VII скликання і консультант РПР з адвокасі Андрій Шевченко
Виконавчий директор Центру протидії корупції Дарія Каленюк розповіла про зусилля представників громадськості з викриття корупційних схем та притягнення до відповідальності корупціонерів вищої ланки.
{15}
{13}
Любов Акуленко, керівник Європейської програми Центр UA
{16}
{10}
Фоторепортаж з першого дня робочого візиту можна переглянути тут.

Це вже другий подібний візит, організований ІСП. Перший відбувся у травні минулого року.

Візит відбувався за підтримки:

проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні;

Фонду Фрідріха Еберта в Україні;

“Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України”, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).