Новини

b-00008492-a-00001486
Європейські лідери думок в Україні. День перший

06:39 23-4-2015

Інститут світової політики у партнерстві з CIDOB (Центром із міжнародних справ, Іспанія) організував дводенний робочий візит до України 27 європейських лідерів думок – представників кращих аналітичних центрів ЄС, редакторів та журналістів провідних європейських видань.Це вже другий подібний візит, організований ІСП. Перший відбувся у травні минулого року.\
«Рік тому ІСП привіз в Україну провідних європейських аналітиків, щоб вони отримали інформацію про Україну з перших вуст та допомогли нам донести правду про російську агресію. Наша ініціатива отримала чимало позитивних відгуків та викликала інтерес як в Україні, так і в країнах-членах ЄС. Цього разу представницька делегація лідерів думок із Франції, Італії, Іспанії, Німеччини, Австрії, Угорщини на запрошення ІСП завітала до Києва, щоб дізнатися про те, які виклики доводиться сьогодні долати Україні та розвінчати деякі міфи, нав’язані російською дезінформаційною машиною. Наша головна мета – сформувати у країнах ЄС потужну експерту мережу на підтримку європейської та демократичної України», – наголошує Альона Гетьманчук, директорка Інституту світової політики.

У рамках візиту відбулися зустрічі європейських лідерів думок із керівництвом держави, народними депутатами, знайомство та дискусії з провідними українськими експертами та громадськими діячами, а також круглий стіл з регіональними лідерами громадської думки, яких Інститут світової політики запросив до Києва з Харкова, Одеси, Дніпропетровська та Львова. Окремим пунктом цьогорічної програми стали відвідини «музею корупції», резиденції колишнього президента Віктора Януковича «Межигір’я» з відповідною екскурсією.

Серед учасників візиту: Анна Аллонсо Монтес (шеф-редактор, El Mundo), Луіджі Іпполіто (голова міжнародного відділу Corriere della Sera), Петр Коларж (громадський діяч, колишній посол Чеської Республіки у США та Росії), Льюіс Бассет (заступник директора El País), Корентін Брустлайн (Французький інститут міжнародних відносин), Боріс Райтшустер (автор бестселера “Путінократія”), Штефан Добберт (шеф-редактор, Zeit Online), Тім Джуда (письменник, оглядач, The Economist, New York Review of Books), П’єдро Дель Ре (оглядач, La Republica), Крістоф Бендер (віце-президент, Європейська ініціатива стабільності), Антон Бендаржевський (директор, Угорський Геополітичний інститут Росії та Центральної Азії), Кармен Клодін (старший аналітик Центру міжнародних досліджень, Барселона) та ін.

Фоторепортаж другого дня візиту

Під час прийняття увечері 19 квітня учасники візиту познайомилися з командою Інституту світової політики, партнерами та донорами проекту.
{1}
{3}
Робочий візит для європейських лідерів думок розпочався з відвідин “музею корупції” у Межигір`ї. Відома українська журналістка, автор програми розслідувань «Схеми» Наталія Сідлецька провела екскурсію по приватній резиденції Віктора Януковича та розповіла учасникам про основні корупційні схеми “сім’ї” колишнього президента.
{5}
{6}
В Адміністрації Президента європейські лідери думок зустрілися з головою АП Борисом Ложкіним та його заступниками Дмитром Шимківим та Ростиславом Павленком.
Під час робочого ланчу учасники візиту поспілкувалися з народними депутатами України: Олегом Березюком, Павлом Різаненком, Остапом Семераком, Альоною Шкрум та заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександром Литвиненком.
{7}
{8}
Зустріч з Андрієм Парубієм, Першим заступником Голови Верховної Ради України.
{9}
{10}
Зустріч з Рефатом Чубаровим, головою Меджлісу кримськотатарського народу.
{11}
{12}
Робоча вечеря з українськими лідерами думок: Євгеном Бистрицьким, виконавчим директором Фонду «Відродження», Олексієм Макєєвим, політичним директором МЗС України, Володимиром Огризком, Міністром Закордонних Справ (2007-2009), Олесею Островською-Лютою, Першою заступницею Міністра культури України, Йосифом Зісельсом, головою Асоціаціяії єврейських громадських організацій та общин України.

{14}
{15}
{16}
{17}
Візит відбувався за підтримки:

проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні;

Фонду Фрідріха Еберта в Україні;

“Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України”, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні (SIDA).