Новини

b-00005119-a-00000933
Юкнявічене: cаміт у Вільнюсі може завершити демократичну карту Європи

11:32 19-11-2013

Міністр оборони Литви (2008-2012) Раса Юкнявічене на Форумі Україна-НАТО високо оцінила внесок України у діяльність Північноатлантичного альянсу.Член Комітету з питань національної безпеки і оборони Сейму Литви підкреслила, що Альянс залишив двері для України відкритими, і тепер вона має вирішити: заходити в них, чи ні.Захід проводився Інститутом світової політики за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні 14 листопада 2013 року.
Нижче публікуємо текст виступу пані Юкнявічене.

У 2014 році ми будемо відзначати 10-ліття членства Литви в НАТО, найпотужнішому та найнадійнішому альянсі у світі. Північноатлантичний альянс базується на спільних цінностях – це, перш за все, демократія та право на самовизначення націй. У цьому й полягає секрет сильної організації.

Помічниця держсекретаря США з європейських та євразійських справ Вікторія Нуланд, говорячи про важливість трансатлантичних зв’язків уже протягом майже 65 років, описала Альянс як «ціле, що більше за суму його частин».

Членство в НАТО, як і членство в ЄС, є найбільш важливий стовпом безпеки Литви та політичною гарантією її незалежності. Неможливо переоцінити значення як першого, так і другого. Я підкреслюю – обох.

Мій меседж до українців, якщо вони все ще мають сумніви щодо європейського шляху, звучить так: через дев’ять років після вступу Литви до Європейського Союзу більшість литовців вважають членство в Союзі вигідним. Про це свідчить недавнє опитування Євробарометра (дослідження громадської думки).

80% респондентів висловили переконання, що членство Литви в ЄС було і залишається вигідним для їхньої країни. Це найвищий показник з 1999 року, коли цей показник становив 43%.

Наше членство в НАТО не є предметом жодних дискусій, – всі політичні партії в парламенті повністю підтримують діяльність Литви в НАТО.

Коли я була міністром оборони, у мене було чітке бачення України як одного з найнадійніших партнерів НАТО. Підтвердження цього є, зокрема, наші спільні дії в Афганістані. Українські військові професійні та відповідальні, вони готові діяти разом з партнерами.

Співпраця Литви та України в Афганістані продовжується, і, як мені відомо, ми шукаємо нових форм співпраці в міжнародних операціях. Один з найбільш перспективних проектів – це «Ліполукрбріг». Спільна Литовсько-Польсько-Українська Бригада має бути готова до участі в місіях у 2015 році.

Україна була серед перших партнерів НАТО, які приєднались до Сил швидкого реагування (NRF). Крім того, Україна бере участь в таких операціях Альянсу як «Активні зусилля», «Океанський щит» і KFOR.

Питання професіоналізму українських військових взагалі не стоїть. Я б навіть сказала більше – українські збройні сили готові до членства в НАТО, якщо на це буде політична воля. Україна є активним і ефективним партнером, і ми повинні заохочувати подальшу співпрацю з нею.

Найбільший акцент у співпраці України з НАТО і Литвою слід робити на навчанні та тренуваннях. Адже взаємодія починається з простих речей: знання англійської мови і розуміння людей, як вони працюють і поводяться.

Однак НАТО – це, в першу чергу, альянс цінностей (верховенство права, повага до прав людини і т.д.). Я вірю, що впровадження цих принципів, практична співпраця між Україною і НАТО, а також проведення реформ у сфері безпеки і оборони, виведуть Україну на новий якісний рівень.

Дуже важливо працювати разом як партнери не тільки на практичному рівні, але й політичному. Альянс залишив двері для України відкритими, і тепер від неї залежить, чи заходити в них, чи ні. Ми щиро сподіваємося, що яке б рішення ви не прийняли, воно сприятиме безпеці та стабільності в Європі та зміцненню миру.

Навчання Сил реагування НАТО «Steadfast Jazz – 2013» закінчилося кілька днів тому. Можна багато говорити про ці навчання (їхній масштаб, важливість сил швидкого реагування, про потенціал НАТО в цілому і т.д.). Однак на цьому Форумі необхідно підкреслити участь партнерів, адже Україна – єдина з держав нечленів НАТО, чиї бойові підрозділи брали участь у навчаннях. Сподіваємось, що Україна продовжуватиме співпрацю з НАТО у цьому напрямку.

НАТО «Steadfast Jazz – 2013» заклав хороший фундамент для розвитку «Ініціативи пов’язаних сил». Першим важливим тестом стануть маневри Trident Juncture в 2015 році. У цих навчаннях роль партнерів буде не менш важливою.

«Ініціатива пов’язаних сил» НАТО (CFI) матиме першорядне значення в найближчому майбутньому. Вона допоможе підтримувати готовність і бойову ефективність НАТО завдяки покращенню освіти і професійної підготовки особового складу та ефективнішому використанню технологій. У рамках CFI будуть розроблені Усі майбутні міжнародні зобов’язання, стандарти та робочі концепції . Тому дуже важливо, щоб Україна брала участь у CFI. Я була рада бачити Україну в «Steadfast Jazz – 2013» і сподіваюся, що це тільки початок.

Саміт «Східного партнерства» у Вільнюсі матиме вирішальне значення також з точки зору безпеки. Підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною дозволить завершити процес демократизації Європи. Адже це рішення важливе не тільки для України, але також для майбутнього Білорусі і Росії. Я впевнена, що європейська інтеграція України – це єдиний шлях до демократичної і передбачуваної Росії.

Ми очікуємо на позитивні рішення та цілеспрямованість українців заради майбутнього їхньої держави.

Вільнюський саміт – це те, що допоможе завершити демократичну карту Європи.