Новини

b-00000199-a-00000134
Заява Інституту світової політики щодо ініціативи Президента України Віктора Януковича про надання Україні позаблокового статусу

18:28 25-2-2010

Інститут світової політики висловлює глибоку стурбованість наміром Президента України Віктора Януковича законодавчо закріпити позаблоковий статус України.Ми переконані, що оформлення такого статусу суперечать національним інтересам України. \
Ми переконані, що Президент та його нова команда не врахували можливі наслідки такого кроку. Поспішне законодавче закріплення позаблокового статусу є непрофесійним і безвідповідальним.

Ми вважаємо, що позаблоковий статус держави не зможе гарантувати безпеку та незалежність України, її територіальну цілісність.

Ми також вважаємо, що затвердження позаблокового статусу може стати на заваді повноцінній європейській інтеграції України та законсервувати розвиток держави.

Ми цінуємо намір Президента України поліпшити відносини з Російською Федерацією, але впевнені, що ця мета не повинна втілюватися ціною безпеки і благополуччя українського народу.

Ми висловлюємо обурення, що Президент України обіцяє статус «європейської позаблокової держави» без широкого громадського обговорення, без врахування експертних оцінок, без проведення відповідного референдуму. Ми закликаємо нове керівництво України провести фахові дискусії щодо цієї ініціативи Президента України.

В іншому разі Інститут світової політики стане ініціатором та організатором Євроатлантичного руху опору в Україні, до якого будуть долучені всі свідомі громадяни, для яких небайдуже її європейське майбутнє.