Новини

0
Інститут презентував аналітичну записку «Ризики і можливості для зовнішньої політики України»

16:14 5-10-2018

5 жовтня 2018 року Інститут світової політики провів презентацію аналітичної записки «Ризики і можливості для зовнішньої політики України». В рамках презентації було обговорено можливість домовленості між США і РФ щодо перетворення України на нейтральну державу, а також ризики у разі початку створення нового світового порядку.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі 16 липня 2018 року не лише закінчилася повним фіаско щодо нормалізації двосторонніх відносин США-РФ. Навпаки, результатом цієї зустрічі стало посилення антиросійських настроїв в американському істеблішменті, виявом чого стали нові законодавчі ініціативи в Конгресі щодо посилення режиму санкцій щодо РФ2. Тим самим ідея нормалізації відносин США-РФ, жертвою яких могли б стати національні інтереси України, після саміту в Гельсінкі здається ще більш віддаленою, ніж до проведення зустрічі. Додаткових аргументів такому сприйняттю ситуації додало проголошення Кримської декларації Державного департаменту США 25 липня 2018 року. Цей документ чітко декларує, що Вашингтон буде і надалі проводити політику невизнання незаконної анексії Криму Росією.

Проте виключно оптимістичне трактування ситуації не повинно вводити в оману офіційний Київ. Ідея нормалізації відносин між США і РФ, жертвою якої можуть стати національні інтереси України, продовжує жити як в академічних, так і політичних колах США. Популярною є ця ідея і в Європі. Це означає збереження ризиків для української зовнішньої політики. Іншим негативним розвитком подій можна вважати початок академічної дискусії в США щодо необхідності Вашингтону захищати існуючий світовий порядок. На неї накладається відповідна позиція Дональда Трампа, який вважає пануючий ліберальний/заснований на правилах міжнародний порядок невигідним для США. Як наслідок, Україна повинна чітко розуміти можливі виклики, які можуть постати в наступні роки. Окрім того необхідно розуміти, які можливості можуть відкритися на міжнародній арені в коротко- і середньостроковій перспективі.

Повна версія аналітичної записки

1

(для ознайомлення натисніть на зображення)

Відео прес-конференції із презентації записки можна подивитися тут.