Новини

b-00003627-a-00000739
ІСП направив українському керівництву «Вільнюський календар»

15:38 28-3-2013

Інститут світової політики (ІСП) надіслав листи вищому керівництву України, в яких пояснив важливість підписання Угоди про асоціацію та звернувся з проханням поінформувати громадянське суспільство, на якій стадії перебуває виконання рекомендацій ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.Листи були надіслані Президенту України Вікторові Януковичу, Прем’єр-міністру Миколі Азарову, Секретарю РНБОУ Андрію Клюєву, Міністру закордонних справ Леоніду Кожарі , Голові Верховної Ради Володимиру Рибаку, Міністру юстиції Олександру Лавриновичу та іншим представникам української влади.{1}
Інститут світової політики поінформував українських політиків про початок адвокаційної кампанії ІСП на підтримку європейської інтеграції.

{2}

Автори листа голова Наглядової Ради ІСП Віктор Шлінчак та директор ІСП Альона Гетьманчук закликали до активніших дій у цьому напрямку і українську владу. «Ми усвідомлюємо, що лише активності громадянського суспільства буде не достатньо, якщо наближення до стратегічної мети України блокуватиметься на найвищому державному рівні. Ми дуже сподіваємося, що українська влада зробить все можливе, аби Угода про асоціацію була підписана в 2013 році», – наголошується в зверненні. «Кожен день політичної невизначеності – куди ж Україна рухається насправді – позбавляє наше суспільство європейських перспектив», – підкреслив Інститут світової політики.

Крім того, ІСП надіслав представникам української влади «Вільнюський календар»: на ньому видно, скільки часу залишилося в України до Вільнюського саміту Східного партнерства, на якому, як очікується, може бути підписано Угоду про асоціацію. У цьому контексті ІСП закликав українське керівництво відзвітувати про ті кроки, які вже вжиті для виконання рекомендацій задля підписання Угоди про асоціацію.

«Вільнюський календар» – один із компонентів адвокаційної кампанії «Є краща сторона Європи!». Зокрема, за ініціативою Інституту світової політики на центральних вулицях Києва розміщено сіті-лайти під назвою «Є краща сторона Європи!». У цілому було розроблено чотири макети, які демонструють переваги інтеграції України до Європейського Союзу. Серед них: «Є краща сторона Європи, де поліцейський звертається до вас на «ВИ»; «Є краща сторона Європи, де хабар є перепусткою лише до в’язниці; «Є краща сторона Європи, де бізнесом керує ринок, не влада»; «Є краща сторона Європи, де дороги будують для авто, не для ремонтників».

Нинішня кампанія – один із елементів масштабного проекту «М’яка сила України в Європейському Союзі», який реалізується в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.