Новини

1
У новому складі Європарламенту буде більше євроскептиків, ніж друзів України

18:04 23-5-2019

Після виборів до Європейського парламенту, після дочасних парламентських виборів в Україні осінь 2019 року може стати моментом істини для відносини України і ЄС, визначивши їх характер на кілька наступних років. Таку думку висловив виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда.

23-26 травня відбудуться вибори до Європейського парламенту. Це найбільші, можна сказати транскордонні, вибори у світі.

«Буде обрано не тільки новий склад Європарламенту, а й буде змінюватися його політика. Очевидно, що Україна, яка визначила стратегію у своїй зовнішній політиці приєднання до Європейського Союзу в якомога ближчій перспективі повинна розуміти, що ми ризикуємо стикнутися зі ставленням «Ворогам – закон, а друзям – все». Цей вислів приписують іспанському диктатору Франсіско Франко», – каже Магда.

Євген Магда
Євген Магда

На його думку, в середині Європарламенту  буде певна перевага євроскептиків над друзями України.

«Україні будуть активно нагадувати про наші помилки, про те, що Угода про Асоціацію з ЄС не передбачає безпосереднього членства в ЄС, про те, на яких умовах ратифікувалася ця угода – до цього всього нам треба бути готовим. Ми повинні розуміти, що нам необхідні зміни, маємо чітко визначити свої орієнтири. Для цього наші національні інтереси повинні бути сформульовані, визначені і підтверджуватися реальними справами. Тому після виборів до Європейського парламенту, після дочасних парламентських виборів в Україні саме осінь 2019 року може стати моментом істини для відносини України і ЄС, визначивши їх характер на кілька наступних років», – зауважив директор Інституту світової політики.