Новини

b-00007376-a-00001326
Вивчаючи уроки грузинських реформ

12:32 4-12-2014

Інститут світової політики у партнерстві з Центром культурних взаємозв’язків “Кавказький дім” організував 24-29 листопада перший візит українських екпертів та журналістів до Грузії у рамках проекту «Україна: вихід із кризи через діалог».Проект спрямований на реалізацію двох завдань: по-перше, підтримка політичних, соціальних та економічних перетворень в Україні шляхом вивчення уроків грузинських реформ; по-друге, налагодження діалогу між представниками громадськості та експертного середовища України та Росії як частини зусиль із врегулювання конфлікту між двома державами. Проект реалізовується за підтримки Міністерства закордонних справ Великобританії у рамках “Conflict Pool program”.\
Протягом чотирьох днів українські експерти мали ряд зустрічей з грузинськими високопосадовцями та експертами, на яких обговорювався досвід Грузії у вирішенні найактуальніших сьогодні для України проблем. Зокрема, йшлося про грузинський досвід налагодження відносин з окупованими територіями і Росією (після завершення активної стадії конфлікту), соціальні результати економічних перетворень, досягнення антикорупційної політики, а також реформування митної служби, правоохоронних органів та системи судочинства.

Учасники робочого візиту: Віктор Шлінчак (Інститут світової політики), Марія Золкіна (Фонд «Демократичні ініціативи»), Костянтин Федоренко (Інституту Євро-Атлантичного співробітництва), Оксана Кузяків (Інститут економічних досліджень та політичних консультацій), Володимир Кравченко (журналіст, «Дзеркало тижня»), Алла Дубровик (журналіст, «День»), Марина Воротнюк (Національний інститут стратегічних досліджень, філіал в Одесі), Ярослав Ковальчук (Міжнародний центр перспективних досліджень), Дарія Гайдай (Інститут світової політики), Павло Булгак (Аналітичний центр «Відкрита політика»).
{12}
Марина Мусхелішвілі, директор Центру суспільних досліджень, досить критично оцінила політичну трансформацію Грузії протягом останніх 10 років.

Зустріч з Державним міністром Грузії з питанням примирення і громадянського рівноправ’я Паатою Закареішвілі. Темою розмови стала політика Грузії відносно окупованих територій.
{13}
У Раді національної безпеки Грузії, що діє як аналітичний центр при президенті Грузії, говорили про загрози і ризики безпеці Грузії та регіону загалом. Директор департаменту безпеки та аналітики в РНБ Лаша Дарсалія окреслив головні аспекти стратегії національної безпеки Грузії.

{2}
Директор Департаменту міжнародних відносин Служби доходів Міністерства фінансів Грузії Самсон Урідія розповів про радикальну трансформацію митної служби Грузії.

Працівники Верховного суда Грузії детально розповіли українським гостям про процес реформування судової системи країни, зокрема про такі нововведення як створення посади судового менеджера та судового маршала.
{3}
{4}
{5}
Грузино-російські відносини в умовах відсутності дипломатичних зв’язків стали предметом розмови з Зурабом Абашидзе, спецпредставником прем’єр-міністра Грузії з питань відносин з Росією.
{7}
{8}

Одним з найяксравіших моментів робочого візиту стали відвідини Дома Юстиції у Тбілісі. Унікальна державна установа, особливість якої полягає в концентрації ряду державних послуг під одним дахом.
{6}

Плюси і мінуси економічних реформ в Грузії у 2003-2012 роках обговорили під час дискусії в Міжнародній школі економіки Тбіліського державного університету
{1}
Ерік Лівні, директор Міжнародної школи економіки Тбіліського державного університету
Міністр європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії Давід Бакрадзе на зустрічі з українськими експертами розповів про стратегії реалізації Грузією Угоди про асоціацію.
{14}
{17}

Одним з питань, які найбільше цікавили українських екпертів, була боротьба з корупцією. І хоча Грузії вдалося здійснити справжній прорив у цьому напрямку, окремі проблемні моменти, зокрема у сфері державних закупівель, залишаються. Детально про досягнення та недопрацювання грузинської антикорупційної політики розповіла експерт авторитетної в Грузії Асоціації молодих юристів Грузії Софія Чарелі.
{15}

Під час візиту українських експертів запросили виступити спікерами на публічній дискусії у Тбіліському державному університеті, присвяченій ситуації в Україні. Голова Правління ІСП Віктор Шлінчак розповів про російсько-українські відносини на тлі анексії Криму і подій на сході України, а експерт Міжнародного центру політичних досліджень Ярослав Ковальчук проаналізував результати парламентських витборів в Україні.
{10}
{9}
Про підготовку та здійснення революційної реформи МВС Грузії українським експертам безпосередній учасник цього процесу Шота Утіашвілі, колишній глава аналітичного департаменту МВС Грузії.
{16}
{19}

В останні два дні робочого візиту українські експерти та журналісти разом зі своїми російськими, грузинськими та європейськими колегами взяли участь у дискусіях щодо російсько-українського конфлікту. Основними завданнями цих зустрічей є зменшення градусу напруги та сприяти налагодженню конструктивного діалогу між представниками Росії та України.