Новини

Заступник директора Микола Бєлєсков
Як вибори в Європарламент вплинуть на Brexit та Україну

22:40 27-5-2019

Заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков провів прес-конференцію на тему «Мей іде, Brexit залишається?»

Перш за все в рамках свого виступу Микола Бєлєсков пояснив чому прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила про те, що піде у відставку 7 червня 2019 року. По суті такий крок є визнанням із боку Мей неможливості реалізувати завдання щодо виходу Великої Британії із ЄС, за що громадяни проголосували в червні 2016 року. Причиною провалу нинішнього очільника уряду Великої Британії є те, що в правлячій Консервативній партії є потужний розкол по питанням відносин із ЄС. Є прихильники радикального розриву із ЄС (hard Brexit) та більш м’якого розлучення (soft Brexit). Окрім того із червня 2017 року уряд Терези Мей покладається на Демократичну юніоністську партію (DUP) для утримання більшості в Палаті громад. Це значно зменшує можливості компромісу по питанням режиму кордону між Республікою Ірландією і британською Північною Ірландією.

Фактично ж після завершення розробки угоди про Великої Британії вихід із ЄС в листопаді 2018 року почалася агонія Кабінету міністрів Терези Мей. Британська прем’єрка тричі провалювала голосування в Палаті громад за угоду із ЄС. Не допомогли переговори із Лейбористською партією, які тривали протягом квітня-початку травня 2019 року. Погоджені компроміси розглядалися прихильниками радикального розриву із ЄС серед консерваторів як необґрунтовані поступки.

Проте поява нового лідера Консервативної партії, що має статися до кінця липня 2019 року, і, як наслідок, нового глави британського уряду ніяким чином не знімає проблему того як саме Велика Британія буде виходити із ЄС і чи буде виходити взагалі. Низка претендентів на посаду керівника Консервативної партії, включно із головним претендентом Борісом Джонсоном, вже заявила про те, що Велика Британія вийде із ЄС 31 жовтня 2019 року. При цьому вихід має відбутися незалежно від того чи буде ратифіковану угоду про вихід чи ні. Такі заяви про готовність вийти без угоди можуть бути частиною стратегію тиску на Брюссель із метою отримання більших поступок. Проте спроба кабінету міністрів Терези Мей застосувати подібні тактику не спрацювала.

Вихід Великої Британії із ЄС, за словами Миколи Бєлєскова, гіпотетично відкриває можливість для Лондону посилювати санкційний тиск на РФ. Проте офіційному Києву краще не мати завищених очікувань по даному питанню. Адже фінансовий сектор Великої Британії, який в тому числі функціонує завдяки грошам із РФ, є одним із головних секторів економіки країни. Лондон скоріше за все не готовий буде нанести іще один удар по ньому після виходу із ЄС.

Повністю прес-конференцію можна подивитися за посиланням