Новини

b-00098627-a-00002129
Зарембо: розвести цивільний та військовий сектори безпеки зараз неможливо

12:08 28-9-2016

Катерина Зарембо, заступниця директора ІСП, виступила на експертних безпекових дебатах “Prism Security Debates” на тему: “Україна – ЄС: перспективи посилення безпекової співпраці”, що відбулися 29 вересня.{2}Катерина Зарембо:
“До 2014 року Україна була контрибутором європейської безпеки. З 2014 року, з початку агресії, Україна є також реципієнтом і прагне отримувати допомогу ЄС, і простить про неї. Ця допомога дуже цінується українськими партнерами, в місіях працюють високо професійні фахівці, відгуки від українських бенефіціаріїв є дуже позитивними. І те, що ЄС відрядив місію в країну, де йде війна, теж є дуже позитивним.
Щодо місії EUAM, то прогрес у співпраці з Україною є великим, через рік після відрядження місії був змінений мандат, місія стала давати не лише стратегічні поради, а й проводити тренінги, оперативні консультації. Але разом з тим, у співпраці з деякими органами є брак довіри. Непокоїть також те, що місія працює так, ніби війни немає. Не завжди є готовність співпрацювати в тих сферах, які можуть стосуватися АТО. Наприклад, місія не готова брати участь у розбудові антитерористичних центрів по Україні. Якщо запитати, як місія сприяє врегулюванню конфлікту – вони дадуть відповідь: «ніяк, це не наш мандат».
Рекомендації:
• регіональна присутність в Одеській області місії EUBAM або як регіонального офісу EUAM має зберігатися..
• місії EUAM Ukraine не варто дистанціюватися від війни і наполягати на штучному відокремленні цивільного та військового секторів безпеки, розвести їх зараз – нереалістично.
• Якщо говорити про ЄС загалом, то ключовий інструмент – санкції, і вони не мають бути предметом торгу”.

Переглянути дебати можна тут.

Організаторами заходу виступили Рада зовнішньої політики “Українська призма”, Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.