Новини

b-00106229-a-00002186
Зовнішньополітичний форум (фото, відео)

19:56 21-12-2016

21 грудня, напередодні Дня працівників дипломатичної служби України, ІСП провів підсумкову дискусію у рамках проекту «Аудит зовнішньої політики України».На Форумі Інститут світової політики представив свої рекомендації до Стратегії зовнішньої політики України, розроблені в рамках проекту. \
Аудит зовнішньої політики України. Рекомендації до Стратегії зовнішньої політики

Публікація доступна тут

Вступне слово: Альона Гетьманчук, директорка, Інститут світової політики
{1}

Спікери першої панелі:
ВІД ad hoc ДИПЛОМАТІЇ ДО ПРОАКТИВНОЇ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ: УКРАЇНА У СВІТОВОМУ ПОРЯДКУ ДЕННОМУ
Ельмар Брок,голова Комітету у закордонних справах Європарламенту
Голова комітету Європейського парламенту у закордонних справах Елмар Брок не має сумніву в успішному скасуванні віз для громадян України.
Брок нагадав, що найбільша затримка відбулася через складнощі в узгодженні так званого механізму призупинення між Радою ЄС та Європарламентом.
Євродепутат запевнив, що затвердження механізму призупинення має відбутися достатньо скоро: “Європейський парламент завершить всі процедури, це питання тижнів”.

Вадим Пристайко, заступник Міністра закордонних справ України

“Необхідно подякувати нашим партнерам у довготривалих та складних переговорах щодо Мінських домовленостей – Німеччині та Франції. Крім того, варто відзначити суттєву підтримку США та країн, з якими ми співпрацюємо, зокрема, країн Великої сімки, європейських держав, а також організацій – ЄС, НАТО, ОБСЄ, експертів та партнерів в культурній сфері. Це також грандіозна 20 мільйонна українська громада за кордоном, яка підтримує нас кожен день”, – заявив Вадим Пристайко.

Підсумовуючи дискусію, заступник глави МЗС України висловив впевненість, що незважаючи на певний рівень критики з обох сторін (України і її західних партнерів), потрібно продовжувати разом працювати над вирішенням конкретних питань.

«Сьогодні в цій залі ми всі отримали цікавий дипломатичний урок. Нам кажуть про корупцію, про те що, в цій країні щось не так робиться, що Мінські угоди не виконуються. Я впевнений, що правда десь посередині. Ми маємо проковтнути гіркі пілюлі, які нам дають партнери, що грошей нам більше ніхто не дасть. Формула «рухайтесь далі шляхом реформ» стала настільки звичною, що люди почали втрачати сенс цих реформ, почали втрачати розуміння того, для чого ми все це робимо.

Мені здається, що так само, як ми сьогодні зробили аудит тих питань, які є, нам потрібно без взаємних звинувачень крок за кроком рухатися і виконувати те, що ми здатні зробити, а те що не здатні – чесно сказати, що цьому зараз не час. Тому є певні об’єктивні і суб’єктивні причини»

Марі Йованович, Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні

Серед досягнень України посол Марі Йованович назвала налагодження ефективної співпраці з ключовими партнерами продовження санкцій щодо Росії як зі сторони ЄС, так і США, а також прогрес в імплементації Угоди про асоціацію та лібералізації візового режиму.

«Протягом 25 років після проголошення незалежності Україна веде боротьбу у гібридній війни із Росією. І як українські військові, які заслуговують визнання за зупинення сепаратистів, що діють під контролем Росії, так і українські дипломати заслуговують відзнаки. Адже вони щодня змушені шукати протидію численним викликам по всьому світу у контексті дезінформації щодо внутрішньої ситуації в Україні та її зовнішньої політики», – заявила Йованович.
Посол США підкреслила важливість залучення підтримки міжнародної бізнес-спільноти.

«Якщо Україна продемонструє успіх у проведенні важливих економічних реформ щодо створення сприятливих умов для ведення бізнесу, покращення інфраструктури, встановлення режиму захисту прав інтелектуальної власності та боротьби з корупцією; сама бізнес спільнота та її лідери буду зацікавлені в інформуванні про позитивні зміни, що відбуваються в Україні», – заявила Йованович.

Хюґ Мінґареллі, Надзвичайний та Повноважний Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні

Україні слід докладати більше зусиль, щоб розповісти про себе світу
Україна наразі має велику проблему з тим, як її сприймають у світі. Необхідно краще комунікувати, що тут відбувається насправді.
«Ви повинні щось із цим робити і ми також, до речі. Тому що ваш провал – це також і наш провал», – заявив Мінгареллі.

Україна має дещо дійсно виняткове – це потужне громадянське суспільство. Це та цінність, якої бракує багатьом країнам.
«Я не знаю жодної країни у Східній Європі, Центральній Європі, Балканах, Близькому Сході, де б існувало таке живе громадянське суспільство», – розповів Мінгареллі.
Посол ЄС підкреслив, що міжнародна спільнота має і надалі використовувати потенціал українського громадянського суспільства.

«Але український уряд також має знайти шлях як використовувати можливості громадянського суспільства з користю для процесу реформ», – заявив Мінгареллі.

Ернст Райхель, Посол Німеччини в Україні

Німецький дипломат погодився, що для проведення місцевих виборів на Донбасі необхідно створити відповідні умови.

Він закликав реалістично оцінювати ситуацію. «У вас сильний і небезпечний сусід, із яким ви маєте прийти до певного спільного знаменника. Це означає, що якщо ви хочете дипломатичного вирішення, потрібно буде погодитися на речі, які не відповідатимуть на 100% вашим бажанням. Саме так працює міжнародна дипломатія», – пояснив німецький дипломат.

Наталія Микольська, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України — Торговий представник України

Протягом останніх двох років Україна змушена постійно боротися проти агресії Російської Федерації не лише у військовій, інформаційній сферах, а й у торговельній.
При цьому вона визнала, що через низку своїх дій Україна довгий час не сприймалася як надійний торговельний партнер.
За її словами, у протидії агресії РФ Україна повинна йти шляхом, яким іде СОТ, – «поступово пройти всі інстанції і дійти до процедури з врегулювання суперечок».

Модератор: Сергій Солодкий, перший заступник директора, Інститут світової політики
{4}
{5}
{6}
{7}
{8}
Відео дискусії (запис без перекладу)

Спікери другої панелі:
РЕЦЕПТ УСПІХУ – РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ЕФЕКТИВНОЇ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ
Сумі Шігекі, Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні
Петро Матяшек, заступник директора Офісу з залучення та підтримки інвестицій України при Кабінеті Міністрів України
Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати
«Комунікація має ключове значення. Необхідно змінити те спотворене уявлення, яке існує про Україну за кордоном», – підкреслив Гундер.
Президент Американської торговельної палати наголосив, що ключове значення для зовнішньої політики України є створення сприятливих умов для діяльності іноземних інвесторів в Україні (справедливе ставлення, верховенство права, відсутність корупції).

Андрій Курков, письменник

«Сьогоднішнє завдання української молодої культури, а не офіційної – руйнувати кліше, заміняти їх на нові, більш позитивні, створювати новий імідж країни. Це завдання одночасно і культурне, і освітнє», – заявив Курков.
Він відзначив важливість ролі університетів у поширення знань про певну країну.
«Було б добре, якби ми могли тримати контакт як держава з усіма тими, хто цікавиться і допомагає українській культурі у світі. Думаю, варто запровадити пост почесного консула української культури», – запропонував Курков.

Модератор: Катерина Зарембо, заступниця директора, Інститут світової політики
{3}
{9}
{10}
{11}
{12}
{2}
{13}
{14}

Відео дискусії (запис без перекладу)

Метою проекту «Аудит зовнішньої політики України» є вироблення рекомендацій для ефективної та проактивної зовнішньої політики України. Отримані результати охоплюють ряд компонентів, а саме:
– 17 досліджень двосторонніх відносин між Україною та ключовими партнерами (США, Німеччиною, Францією, Італією, Австрією, Литвою, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Республікою Молдова, Російською Федерацією, Білорусією, Грузією, Туреччиною, Китаєм та Японією);
– експертне опитування українських та іноземних експертів;
– опитування серед українських дипломатів за кордоном;
– опитування громадської думки, проведене агентством “TNS Ukraine” на запит Інституту світової політики.

Публікацію підготовлено у рамках проекту Інституту світової політики «Аудит зовнішньої політики України». Цей проект виконується за підтримки «Чорноморського фонду для регіональної співпраці» Німецького фонду Маршалла (GMF), та «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів України», яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) у партнерстві з Фондом розвитку аналітичних центрів (TTF) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.