Новини

b-00000731-a-00000270
Грузинські тренди: зрозуміти, відчути, побачити

19:56 9-11-2010

Інститут світової політики запускає тематичну панель «Україна-Грузія»Цього місяця і Україна, і Грузія відзначатимуть річниці світоглядних Революцій – Помаранчевої та Революції троянд.

І якщо в Україні це, швидше, дата втрачених надій, то в Грузії – це зміни і реформи. Причому, успіхи маленької кавказької країни однаково визнають як прибічники, так і ідеологічні противники Помаранчевої революції-2004.

Хвилею своїх ліберальних реформ Грузія вразила увесь світ. Шалений зріст рейтингу ведення бізнесу, вік та освіта політиків, антикорупційні заходи цієї маленької кавказької країни вже стали невід’ємними атрибутами нового грузинського «бренду». При цьому Грузія не шкодує зусиль на поширення цього бренду у світі – будуються нові посольства, на службу приходять молоді активні дипломати, на програми співпраці з іншими країнами виділяються кошти. Це означає одне – у країни є стратегія і є політична воля.

Здається, що саме Грузія посіла місце, яке пророкували Україні – місце регіональної зірки.

Ми не ідеалізуємо все, що відбувається в Грузії. Адже успіхів можна досягати по-різному. Як по-різному можна пояснювати, чому реформи не «йдуть». Останнє – це не про Грузію. Це – про Україну.

Сьогодні в Україні, на наш погляд. ще мало знають про реформи, які відбуваються в Грузії. Поки що мало знають. Саме тому ми запускаємо тематичну панель «Україна-Грузія», метою якої є, з однієї сторони, підтримка реформ нашого стратегічного партнера, а з іншого – сприяння подальших теплих і дружніх відносин між українським і грузинським суспільствами.

Ми сподіваємося, що наші скромні зусилля стануть невеликим, але щирим внеском у українсько-грузинську командну гру.

Користуючись нагодою, запрошуємо до співпраці українські та грузинські аналітичні центри, молодіжні організації та громадських діячів, які допомагатимуть реалізовувати цей проект.

В рамках проекту Інститут світової політики планує здійснити ряд заходів, спрямованих на зміцнення грузинсько-українських відносин.

  • Подіумні дискусії грузинських спікерів для українських незалежних експертів, дипломатів, урядовців в Інституті світової політики
  • Регулярні засідання Медіа-клубу за участю грузинських спікерів
  • Відеоконференції Київ-Тбілісі за участі українських і грузинських експертів
  • Організація фотовиставок, фестивалів, мистецьких заходів
  • Системне проведення опитувань про сприйняття Грузії серед пересічних українців, експертних кіл, політичних еліт
  • Спільні грузинсько-українські аналітичні дослідження

З повагою,

Координатор панелі «Україна-Грузія» Катерина Зарембо

Голова наглядової ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак