Новини

b-00000590-a-00000237
ІСП провів eкспертне обговорення на тему «Децентралізація зовнішньої політики: іспанський досвід для України»

10:42 20-9-2010

ІСП провів eкспертне обговорення на тему «Децентралізація зовнішньої політики: іспанський досвід для України»Сьогодні, 16 вересня 2010 року, у конференц-залі Інституту світової політики відбулася експертна дискусія на тему «Децентралізація зовнішньої політики: іспанський досвід для України». {2}Захід реалізовано в рамках проекту «Адміністрація зовнішньої політики в країнах ЄС та СНД» за підтримки Інституту відкритого суспільства. Метою проекту є розробка рекомендацій щодо децентралізації зовнішньої політики в Україні, спираючись на кращі європейські практики.
Модератором дискусії була експерт Інституту світової політики Катерина Зарембо, яка представила першу аналітичну записку проекту «Іспанія: єдність у різноманітності». Обговорення пройшло за участі консула Іспанії в Україні пана Антоніо Рамоса.
Заступник директора ІСП Сергій Солодкий у вітальному слові зазначив, що ця зустріч – частина більш масштабного проекту, який Інститут світової політики планує здійснити у найближчому майбутньому. Пан Солодкий підкреслив, що на цій початковій стадії проекту для Інституту особливо важливо почути думки експертів у сфері децентралізації, які обов’язково будуть враховані у кінцевому документі.
Експерт Інституту світової політики та керівник проекту Катерина Зарембо пояснила, що для обговорення децентралізації зовнішньої політики в Україні є три причини. {4}По-перше, регіони України мають розбіжні геополітичні інтереси, але не мають можливостей для їх реалізації. Це часто використовується для політичних спекуляцій. По-друге, українські регіони не готові до європейської інтеграції, оскільки не відіграють вагомої ролі у процесі прийняття рішень в Україні. Натомість, Європейський Союз залучає регіони усіх держав членів до прийняття рішень через членство у спеціальному органі – Комітеті регіонів. По-третє, українські регіони не є активними учасниками програм транскордонного співробітництва ЄС, а це означає, що не використовуються конче потрібні для регіонального розвитку кошти.
Консул Іспанії в Україні Антоніо Рамос відзначив, що відповідальна співпраця між урядом та регіонами у сфері зовнішньої політики можлива за наявності політичної волі. {3}«Якщо у країни є спільна мета і влади на різних рівнях узгоджено працюють заради неї, децентралізація працює», – підкреслив дипломат.
У заході взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва, Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, місцевих влад, провідні українські експерти та журналісти-міжнародники. {1}

Повну версію аналітичної записки “Іспанія: єдність у різноманітності” можна подивитись тут.