Новини

b-00015922-a-00001722
ІСП провів Медіа клуб з Послом Польщі Генриком Літвіном

13:41 15-9-2015

Інститут світової політики провів 15 вересня Медіа клуб з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Генриком Літвіном. Тема розмови: “Українсько-польські відносини: «нерозділене кохання» чи тимчасові труднощі?”Модератор дискусії виступив Сергій Солодкий, перший заступник директора Інституту світової політики.Повний відеозапис розмови
{1}
Коментуючи критичні заяви у ЗМІ щодо охолодження українсько-польських відносин, посол заперечив наявність серйозних проблем у відносинах двох держав. У цьому контексті пан Літвін нагадав, що нещодавно до України завітав спеціальний посланник Президента Польщі Кшиштоф Щерський, який мав зустрічі на найвищому рівні, у тому числі з Президентом Петром Порошенком.
“Наш новий президент (Анджей Дуда – ред.) хоче підтримати і зміцнити наявне стратегічне партнерство”, – запевнив дипломат. За його словами, не слід оцінювати рівень відносин лише за кількістю зустрічей на найвищому рівні.
Разом з тим, посол Польщі повідомив, що у цьому році заплановано 3 зустрічі президентів Польщі та України.

{2}
Пан Літвін також зазначив, що санкції, запроваджені Росією у відповідь на санкції ЄС, не завдали суттєвої шкоди сільському господарству Польщі. Понад те, за його словами, «продукція сільського господарства зростає, а польські виробники знаходять нових партнерів».
«Рекламна кампанія з яблуком мала позитивні результати. Ми вийшли на нові ринки і розширили виробництво у цій сфері», – заявив посол.

{3}
Відповідаючи на питання щодо біженців, пан Літвін наголосив, що на сьогодні проблеми біженців з України практично немає. Разом з тим, він визнав, що існують побоювання, що за негативного сценарію на Сході “ситуація може погіршитися”.

“Сьогодні багато українців виїжджає до Польщі вчитися, працювати на легальних засадах. І це позитив, адже вони заповнюють порожні місця», – заявив посол.

У контексті поглиблення контактів між громадянами Польщі та України польський дипломат високо оцінив підписання в рамках візиту Урядової делегації України до Варшави Угоди щодо українсько-польської Ради обміну молоддю. Документ дозволить налагодити механізм двосторонньої співпраці у справах молодіжних обмінів та співробітництва.

Останні події в ЄС у зв’язку з напливом мігрантів, на думку посла, суттєво не вплинуть на процес запровадження безвізового режиму з Україною. Визнавши, що «мігрантська криза» створює певне негативне тло, пан Літвін наголосив, що це питання лібералізації візового реживу вже не є політичним.
«Це питання виконання технічних умов у різних конкретних галузях, питання оцінки фахівців… Якщо Україна виконає всі умови, то «оцінка може бути тільки одна», — зазначив дипломат.

{4}
Розмова торкнулася також участі ЄС у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Пан посол запевнив українських журналістів, що криза, викликана напливом іммігрантів, зовсім не витіснила Україну з порядку денного лідерів ЄС. За його словами, хоча увага європейських ЗМІ справді переключилася на проблему сирійських біженців, ЄС продовжує ретельно відслідковувати ситуацію в Україні.
«Наразі ми знаходимося на такому етапі, коли немає потреби у якихось загальних рішеннях на рівні ЄС (щодо України). Ми прийняли план і сьогодні його реалізуємо», – пояснив пан Літвін.

Разом з тим, дипломат визнав, що виконання Мінських домовленостей зовсім не означатиме вирішення проблеми, оскільки існує низка питань, які не згадуються у цьому документів, зокрема питання Криму.

“Є потреба вже думати про “the day after” (“що буде завтра” – ред.). Якщо хочемо думати про довгострокове вирішення, то Мінськ не передбачає нічого стосовно Криму. Якщо ми хочемо говорити про остаточне вирішення конфлікту, то потрібно і про це розмовляти. Тут Польща заявляє, що у переговорах повинні бути залучені сусіди України”,- пояснив він.

Захід проводився у рамках проекту “Нова європейська політика: Заповнюючи прогалини в інформації”, який здійснюється за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ (UNITER)”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.