Новини

b-00002323-a-00000543
ІСП провів публічну дискусію «Підсумки Саміту НАТО в Чикаго 2012. Можливості для країн-партнерів»

14:52 24-5-2012

Інститут світової політики за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні 24 травня підбив підсумки Саміту НАТО в Чикаго, організувавши публічну дискусію «Підсумки Саміту НАТО в Чикаго 2012. Можливості для країн-партнерів».Під час дискусії також відбувся відеоміст зі Штаб-квартирою НАТО. Українські експерти мали змогу поспілкуватися з помічником заступника Генерального Секретаря НАТО з питань громадської дипломатії Стефані Бабст.{3}

Голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж зауважив, наскільки для України є важливим факт візиту Президента Віктора Януковича на Саміт, та окреслив основні теми, що піднімалися західними лідерами в Чикаго. {9}«Співробітництво з НАТО – це фактор посилення нашої безпеки. Ми повинні працювати над цим, наскільки це, взагалі, можливо в тому політичному статусі, що ми маємо. Треба аналізувати військові бюджети, збільшувати кошти на оборону, термін служби в армії – якщо ми, дійсно, позаблокова країна», – підсумував експерт.

{6}

Віце-президент Атлантичної Ради України Олег Кокошинський зазначив: «Саміт став унікальною нагодою для України взяти участь в обговоренні міжнародних проблем. {4}Адже увага до міжнародних аспектів, пов’язаних з Україною, в останні роки зменшується через наше зосередження виключно на внутрішніх питаннях. Але виклики часу вимагають звернути увагу на зміни, що відбуваються в сфері безпеки». Порівнюючи участь президента Віктора Януковича у Саміті НАТО в Чикаго з пригодами Леоніда Кучми на Саміті альянсу в Празі в 2002-му, експерт зауважив: «Його вже посадили не за французькою абеткою. А поряд із міністром Великої Британії та Президентом Обамою. Але Кучма їхав на Саміт підписувати план дій – то було стратегічне рішення. А зараз, на жаль, стратегічних рішень, які б стали проривом, немає».
{7}
{8}
{10}
Найбільший попит як коментатор у дискусійній частині заходу мав директор департаменту нових викликів та роззброєння МЗС України Олександр Александрович, який щойно повернувся з Чикаго. Коментуючи вивід міжнародних сил з Афганістану в 2014 році, він запевнив, що навіть після закінчення військової операції «залишається потреба у використанні української авіації, боротьбі з наркотрафіком, реформуванні громадського сектору».{1}

У другій частині заходу відбулася відеоконференція із заступницею помічника Генерального секретаря НАТО з питань громадської дипломатії Стефані Бабст.

Вона наголосила на важливості проведення Саміту цього року і зазначила, що в НАТО «вітають всі пропозиції України і планують співпрацю з нею». «Ми хочемо, щоб і в Києві, і в Брюсселі могли сказати, що ми рухаємося вперед у практичному сенсі», – наголосила представниця альянсу.

Також Стефані Бабст зауважила, що в НАТО з повагою ставляться до «рішення уряду України про позаблоковість», адже «і минула, і нинішня влада задекларували цілі стратегічного партнерства незалежно від інтеграції чи не інтеграції». За її словами, НАТО не ставить під сумнів партнерство з Україною, але переймається внутрішньополітичною ситуацією в країні: «Ми глибоко цінуємо роль України в операціях НАТО. Але нас турбує те, що верховенство права не забезпечено, і керівники міжнародних організацій уже неодноразово звертали увагу на політично вмотивовані арешти. Ми бажаємо мати партнерство з Україною, але питання потрібно вирішувати».
{2}
{5}

Фото Станіслава Груздєва