Новини

b-00000620-a-00000243
ІСП провів відеоконференцію з Парижем

11:27 8-10-2010

8 жовтня 2010 року, у день візиту Президента України Віктора Януковича до Франції, Інститут світової політики у партнерстві з Французьким інститутом міжнародних відносин (IFRI) організував відеоконференцію з Парижем.Темою обговорення стали «Очікування від візиту Президента Януковича до Франції». {1}У паризькій студії в дискусії брали участь Філіп де Сюремен, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні (2002-2005рр.) і член Наукової ради Фонду Робера Шумана, Сабіне Фішер, експерт Інституту безпекових досліджень ЄС та Домінік Фін, експерт Французького інституту міжнародних відносин. Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук була модератором заходу.
Відеоконференція відбулася одразу після виступу Віктора Януковича в IFRI, який відвідали французькі учасники нашої дискусії. Тому вони змогли поділитися своїми враженнями від звернення українського лідера. На їхню думку, найважливішою у виступі Президента була фраза про те, що Україна надалі рухатиметься шляхом євроінтеграції.
Посол де Сюремен у свою чергу поділився оцінкою розвитку політичних подій в Україні з 2004 року: «Французи покладали на Помаранчеву революцію великі сподівання. Проте згодом події показали, що чудес не буває». Дипломат зазначив, що для Франції Україна є, безсумнівно, європейською країною. Проте «українці, на відміну від країн Балтії, запізнилися із розумінням свого стратегічного значення в центрі Європи», зауважив пан посол.
З іншого боку, Домінік Фін наголосив, що Україна для Франції набула нового значення: «У Франції почали розуміти Україну не просто як країну, в якої складні політичні та економічні стосунки з Росією, а як країну, яка є фактором у відносинах між Європейським Союзом та Росією». Аналітик підкреслив, що російський фактор також визначає відносини між ЄС та Україною. {2}
Експерти порушили і нагальні питання, які мають вирішити Україна та ЄС у короткотерміновій перспективі, а саме вирішення питання безвізового режиму та Угоди про асоціацію. Пані Сабіне Фішер надала впевнені аргументи на користь безвізового режиму з ЄС для України: «Відносини між політиками не мають впливати на свободу пересування громадян країн-сусідів в ЄС». У свою чергу, директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук висловила сподівання, що ініціатива щодо Угоди про асоціацію матиме успішну реалізацію: «Автором ідеї Угоди про асоціацію був Президент Франції Ніколя Саркозі, а він як ніхто зацікавлений в тому, щоб його ідеї працювали». {3}

Повна версія відеоконференції між Києвом та Парижем