Новини

b-00002733-a-00000577
ІСП провів відеоконференцію з Вайрою Віке-Фрейбергою, президентом Латвії (1999-2007)

13:46 30-7-2012

В Інституті Світової Політики відбулась відео-конференція з Вайрою Віке-Фрейбергою, екс-президентом Латвії (1999-2007). Цей захід є частиною проекту «Глобальний віртуальний форум жінок-лідерів», що реалізується за підтримки Інтерньюз.«У велику політику, зокрема в парламент, мають приходити якомога більше молодих жінок дітородного віку. І потрібно створювати для них умовидля поєднання материнства й політичної діяльності», – заявила екс-президент.
Саме неможливість поєднати політику та родину заважає молодим жінкам виявляти активність у громадському житті та змагатися за владу в пострадянській країні.
Політик навела приклад скандинавських країн, де при парламентах існують спеціальні дитячі садочки, чиїми послугами можуть скористатися жінки-політики.
Вайра Віке-Фрейберга, що очолювала Латвію впродовж восьми років, вважає, що в її країні ще не досягнуто успіху в справі забезпечення рівної участі жінок і чоловіків у політиці. У тамтешньому парламенті жінки становлять 20 %. Для порівняння: в українському – 8 %.
Прогнозується, що в наступному скликанні Верховної Ради України жінок буде ще менше.