Новини

b-00008930-a-00001524
ІСП візьме участь у формуванні Нацагентства з протидії корупції

14:24 28-8-2015

Голова Правління Інституту світової політки Віктор Шлінчак був обраний до складу конкурсної комісії з відбору кандидатів до Національного агентства з питань протидії корупції від громадянського суспільства.Всього до складу комісії увійшло чотири представники громадянського суспільства. Інші члени комісії: Андрій Марусов з Transparency International Україна, Віктор Таран з Центру політичних студій та аналітики та Леся Шевченко з Фундації Відкрите суспільство. За них проголосували 23 з 24 допущених до ініціативних зборів громадські організації.\
“Це були чудово організовані вибори з повним дотриманням вимог процедури і логіки процесу – була онлайн трансляція, широко доступні біографії кандидатів, їх фізичне представлення, запитання та відповіді присутніх, голосування та підрахунком результатів в прямому ефірі”, – прокоментував голосування голова Transparency International Україна Олексій Хмара на своїй сторінці у соцмережі.

Щоб комісія запрацювала, Президент України, Кабінет Міністрів, Верховна Рада та Національне агентство з державної служби мають делегувати до неї по одному своєму представнику.

“31 серпня в Україну прибуває моніторингові група експертів ЄС по перевірці виконання нами саме антикорупційного законодавства. До цього часу склад комісії буде затверджений”, – повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

Нагадаємо, згідно Закону від 14.10.2014 «Про запобігання корупції» Нацагентство є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

До складу агентства входить 5 членів, які призначаються на посаду Кабміном строком на 4 роки за результатами конкурсного відбору. З їхнього числа обирається голова Нацагентства.

Серед обов’язків Національного агентства із запобігання корупції буде розробка проектів Антикорупційної стратегії і держпрограми з її виконання, а також ведення Єдиного держреєстру декларацій чиновників, та Єдиного держреєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.