Новини

b-00003685-a-00000759
Марі Скааре: Гендерна рівність та роль жінок у соціумі є фундаментом кожного сучасного демократичного суспільства

18:04 24-4-2013

В Інституті світової політики відбулася відеоконференція зі спеціальним представником НАТО з питань безпеки, миру та гендеру Марі Скааре.Відеоконференція проводилася в рамках проекту «Глобальний віртуальний форум жінок-лідерів», що реалізується за підтримки Інтерньюз, Агентства США з міжнародного розвитку та Головного офісу НАТО в Брюсселі. \
Метою проекту є обговорення питань гендерної рівності та сприяння більш активній участі українських жінок в політичному та суспільному житті.

Нижче пропонуємо ознайомитися з відповідями пані Скааре на питання, які прозвучали під час відеоконференції в Інституті світової політки.

Перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий:

Оскільки Ви перша людина, яка зайняла посаду спеціального представника НАТО з питань безпеки, миру та гендеру, чи не могли б Ви, будь-ласка, окреслити пріоритети Вашої роботи: що вже було зроблено, а що ще має бути? Чому НАТО зацікавилось проблематикою гендерної рівності тільки нещодавно?

{1}

Марі Скааре, спеціальним представником НАТО з питань безпеки, миру та гендеру:

Широкий політичний план дій НАТО з питань жінок, миру та безпеки базується на Резолюції Ради безпеки ООН 1325, затвердженої у 2000 році, та на чотирьох наступних резолюціях. Ці резолюції рішуче затвердили в міжнародній програмі роль та права жінок в питаннях миру та безпеки. Країни мають першочергову відповідальність за виконання цих резолюцій, і ООН лідирує в цьому питанні на міжнародній арені.

НАТО як регіональна політико-військова організація має також внести вагомий внесок. Відповідно, у 2007 році НАТО разом з нашими партнерами в Раді євроатлантичної співдружності розвинули всеохоплюючу стратегію Резолюції Ради безпеки ООН 1325 та пов’язані з нею резолюції. За цією стратегією у 2010 році був ухвалений План дій, спрямований на те, щоб Резолюція Ради безпеки ООН 1325 з питання жінок, миру та безпеки була покладена в основу операції та місії НАТО.

Альянс демонструє політичне лідерство, і наші ключові меседжі полягають в тому, що нам необхідно усвідомити, що конфлікти по-різному впливають на жінок та чоловіків, і ми повинні долучати жінок до процесу прийняття рішень та інституцій безпеки, щоб успішно зустріти виклики безпеки у цьому столітті.

Показувати політичне лідерство – це добре, але в той же час нам також необхідно впевнитись, що наша політика та План дій втілюються, і ми досягаємо результатів. Моя робота полягає в тому, щоб співпрацювати з усіма відділами НАТО, а також і з партнерами, та забезпечити практичне виконання нашої політики.
Я – координаційний центр НАТО для роботи з питань жінок, миру і безпеки та допомагаю у внутрішній координації, підвищенню обізнаності та участі в діалозі з зовнішніми зацікавленими сторонами. Я працюю в усіх напрямках зобов’язань НАТО і в рамках Стратегічної концепції, прийнятої в Лісабоні в 2010 році, що виокремлює три основних завдання – колективна оборона, кризове управління і безпека на основі співпраці. Ми повинні працювати в кожній з цих сфер з метою інтеграції гендерних аспектів та підвищення ролі і прав жінок.

{3}

Надзвичайний та Повноважний Посол України у відставці Ігор Турянський: Чи спостерігали Ви за поведінкою – етичною та політичною – жінок, які є членами парламенту в інших країнах-членах НАТО?

Марі Скааре:
У мене немає спеціальної оцінки жінок-членів парламенту. Але я хочу підкреслити важливу роль парламентарів як творців закону та політики в їхніх країнах. Вони мають визначальний вплив та внесок у втілення резолюцій по питанням жінок, миру та безпеки Ради безпеки ООН.

Альона Гетьманчук, директор ІСП:
Сьогодні міжнародні відносини вимагають більше «м’якої», ніж «важкої» сили. І образ НАТО також все ще далекий від ідеалу, особливо на пострадянському просторі, де він все ще асоціюється з агресивним та військовим підходом. Я бажаю, щоб у нас було більше можливостей для проведення подібних відеоконференцій. Людям необхідно побачити інше «обличчя», жіноче обличчя НАТО. Чи вважаєте Ви, що цей гендерний аспект НАТО зміг би вплинути на образ Альянсу і стати важливим компонентом публічної дипломатії НАТО?

Марі Скааре:
Публічна дипломатія важлива для підвищення рівня обізнаності та залучення до діалогу і, таким чином, поширенням та поглиблення наших власних перспектив. Програма з питань жінок, миру та безпеки і справді включена в зусилля Альянсу з публічної дипломатії.

Однак, програма з питань жінок, миру та безпеки – це набагато більше, ніж створення образу. Країни-члени НАТО створюють унікальну систему цінностей, яка апелює до принципів індивідуальної незалежності, демократії, прав людини та верховенства права. Гендерна рівність та роль жінок у соціумі є фундаментом кожного сучасного демократичного суспільства. Щоб досягнути успіху у викликах безпеки: національної, регіональної або глобальної, ми повинні долучити жінок та підходити до суспільства та конфліктів з точки зору гендерної рівності.

Олена Остапчук, директор Центру гендерної освіти:
Чи не могли б Ви, будь ласка, надати приклади використання гендерного підходу у вирішенні конфлікту?

Марі Скааре:
З погляду на регулювання кризових ситуацій, проведені НАТО операції в Косово та Афганістані надають нам цінну інформацію про ефективність впровадження гендерного підходу. Наші операції та місії навчили нас, що ми можемо покращити нашу обізнаність з ситуацією на місцевості та ефективність наших операцій, приділяючи більше уваги ролі та залученню жінок. Підвищена присутність жінок у секторі, включення до тренувань гендерно-орієнтованих програм, застосування допомоги радників з гендерних питань підвищує ефективність операцій та змінює наш робочий процес. НАТО, союзники та організації-партнери просунули розвиток гендерно-орієнтованих тренувань власних збройних сил.

Підвищення рівня участі жінок в секторі національної безпеки також представляє безцінну вигоду в проведенні операцій. В Афганістані, наприклад, досвід показує, що усі жіночі команди або жінки-солдати у складі змішаних команд ефективно виконують певні секретні ролі такі, як інспекції будинків та обшук жінок та залучають афганських жінок до обговорення безпеки та інших питань.

Також ми з’ясували, що присутність радників з гендерних питань у секторі, де можуть бути, звичайно ж, як чоловіки, так і жінки, підсилило здатність керівного складу планувати і виконувати операції та приймати рішення. Ми отримали цінний досвід і, щоб впевнитись, що ми вчимось на цьому, ми ініціювали перегляд практичного втілення Резолюції Ради безпеки ООН 1325 та пов’язаних з нею резолюцій у здійснених операціях та місіях НАТО. Огляд був проведений Скандинавським центром з питань гендеру у військових операціях у Швеції (the Nordic Centre for Gender in Military Operations in Sweden) за підтримки декількох наших партнерів. Це допоможе нам отримати вигоду з нашого досвіду і використовувати його в плануванні подальшої діяльності.

{2}