Новини

b-00011466-a-00001676
Медіа клуб за результатами опитування “Що думають українці про Україну?”

14:52 13-8-2015

Інститут світової політики презентував 20 серпня результати соціологічного опитування щодо сприйняття українцями власної країни та її європейських перспектив.{1}\
{2}
Альона Гетьманчук, директорка Інституту світової політики, та Сергій Солодкий, перший заступник директора Інституту світової політики
Коментуючи результати опитування, директорка ІСП Альона Гетьманчук звернула увагу на переконання частини респондентів (13%), що в ЄС Україну асоціюють з дешевою землею, сировиною, робочою силою. Між тим опитування ІСП у 6 найбільш населених країнах-членах ЄС засвідчило, що подібні негативні стереотипи не мають під собою підґрунтя.

«Думка українців про те, що у ЄС нашу державу асоціюють з дешевою землею, сировиною – це результат інформаційних кампаній, які проводилися проти європейського курсу України. Було докладено чимало зусиль, щоб переконати українців, що вони непотрібні ЄС; щоб налаштувати їх проти Євросоюзу. З такими стереотипами, оскільки вони як і будь-які стереотипи алогічні, дуже важко боротися. Необхідно підвищувати обізнаність українських громадян щодо ЄС, розвивати та зміцнювувати контакти між ними та громадянами країн-членів ЄС», – відзначила Альона Гетьманчук.

{3}
Микола Рябчук, філософ, публіцист, прозаїк

“Позитивом є те, що існує дуже чітка кореляція між прозахідними орієнтаціями та віком респондентів. Це свідчить, що проблема не в мові чи етнічності, а в цінностях”, – прокоментував результати опитування Рябчук.

{6}
Олег Рибачук, голова та співзасновник “ЦентрUA”
Презентацію результатів можна переглянути тут.
{5}
Публікацію “Що думають українці про Україну?” з повними результатами опитування можна завантажити тут.

У червні 2015 року Інститут світової політики презентував результати соціологічного опитування щодо сприйняття України громадянами 6 найбільш населених країн ЄС. Мешканцям Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Польщі та Іспанії було запропоновано назвати три головні асоціації з Україною та перераховувати аргументи на користь і проти членства України в ЄС.
ІСП вирішив з’ясувати, чи відрізняється сприйняття українцями своєї країни від того, як її сприймають громадяни ЄС, а також зрозуміти, чи однаково ми розуміємо вимоги, виконання яких відкриє Україні двері до Європейського Союзу. Результати цих двох «дзеркальних» опитувань дозволять ідентифікувати розбіжності у розумінні євроінтеграційних процесів українцями та громадянами ЄС, а отже сформулювати більш реалістичний європейський порядок денний для України.

Опитування було проведено компанією TNS на замовлення Інституту світової політики у рамках проекту “Нова європейська політика: Заповнюючи прогалину в інформації”, який здійснюється за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ (UNITER)”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.