Новини

b-00005314-a-00000978
Петер Мареш: ЄС не знає, чого очікувати від України

13:24 13-2-2014

Інститут світової політики 13-го лютого провів Медіа-клуб за участі спеціального посланника з питань Східного Партнерства Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Петера Мареша.На початку зустрічі з українськими журналістами та експертами чеський дипломат підкреслив, що сьогодні Україна та Європейський Союз відкривають нову главу в історії двосторонніх відносин. \
«У Європейському Союзі і Чеській Республіці, зокрема, ведуться дуже напружені дебати щодо українського питання. Цього разу я приїхав не з якимись пропозиціями, а з питаннями. Після саміту у Вільнюсі я був присутнім на багатьох зустрічах у Брюсселі та інших європейських столицях, головною темою яких була саме Україна. У результаті цих дискусій, я можу зробити один висновок: Європа на даний момент не знає, чого очікувати від України. Повернувшись до Праги, я маю представити звіт міністру закордонних справ та прем’єр-міністру Чехії про візит до Києва. На його основі ми зможемо не лише виробити нові ініціативи у рамках чесько-українських відносин, які успішно розвиваються, але й сформулювати позицію Праги в Брюсселі», – розповів Мареш.
{8}
За словами пана Мареша, на даний момент в ЄС не знають, чи може Україна взагалі продовжувати переговори щодо Угоди про асоціацію.

Відповідаючи на питання, чи є у Києва можливість підписати Угоду про асоціацію в серпні-вересні 2014 року разом із Грузією та Молдовою, Мареш підкреслив, що спершу слід прояснити зміст російсько-українських домовленостей.

«Є таке відоме латинське прислів’я:«Не можна увійти в одну й ту ж річку двічі». Наскільки мені відомо, з боку України зараз немає ніяких конкретних пропозицій, а пропозиції Євросоюзу залишаються «на столі». Це українська сторона відмовилася від підписання Угоди про асоціацію, а ЄС свого рішення не змінював. Але чи можливо це (підписання угоди з ЄС. – Ред.) з технічної точки зору? Сьогодні у нас немає ніяких конкретних даних про те, що було підписано у Москві. Ми не знаємо, чи ми маємо справу з тією ж самою Україною, з якою розпочинали переговори про асоціацію, чи ситуація змінилася», – заявив Мареш.
Разом з тим, він зазначив, що сьогодні Майдан відсунув питання асоціації на другий план.
{6}
Cпецпосланник МЗС Чеської Республіки Петер Мареш
{7}
Перший заступник директора ІСП Сергій Солодкий
Чеський дипломат підкреслив, що механізм прийняття рішень у Європейському Союзі надзвичайно складний, тому ЄС будуть критикувати завжди.

«Я б хотів зробити дружню пораду українцям – не cприймайте цю позицію надто особисто. З історичної точки зору, це завжди так. У конфлікті між демократією та, скажімо, не зовсім демократією перша може здаватися смішною. Зараз у Європейському Союзі настрій такий, що безсумнівно потрібно діяти. Але, чесно кажучи, конкретного плану поки що немає. Ми усвідомлюємо усю складність ситуації. І без активної участі України ми не зможемо виробити рішення, яке б могло допомогти. Саме тому ми підтримуємо діалог із усіма учасниками процесу. Ви знаєте, у мене сьогодні було багато зустрічей, але я не згадаю, щоб хтось з Адміністрації Президента чи серед учасників Євромайдана говорив щось хороше про Євросоюз. Всі одноголосно вважають ЄС смішним і не здатним до конкретних кроків», – зазначив він.

Мареша зізнався, що під час перебування у Києві він не почув жодних конкретних пропозицій по врегулюванню конфлікту: «Ми не почули. нічого нового. Немає такої пропозиції, з якою я б міг повернутись до міністра і сказати: «Ось так ми можемо змінити ситуацію».
Разом з тим, введення санкцій проти української влади, за словами Мареша, не стоїть на порядку денному ЄС.

«У цей момент серйозна дискусія на офіційному рівні на цю тему не ведеться», – заявив він.
Також представник чеського МЗС підтвердив, що обговорюється можливість скасування безвізового режиму для власників службових дипломатичних паспортів. «Це не секрет, що такі дискусії ведуться. Технічно це можливо, але чи можливо це політично? Не знаю. Я особисто сумніваюся, що це буде правильним кроком », – заявив Мареш.
{3}
Тетяна Силіна, “Дзеркало тижня”
Коментуючи можливість надання Україні фінансової допомоги, чеський дипломат заявив, що дискусії про це ведуться на всіх рівнях і можливості в України «величезні».

«Цих можливостей багато, але вони у більшості випадків пов’язані з європейськими та міжнародними фінансовими інституціями, в яких є свої правила. Я б не говорив так, що ЄС, МВФ або Світовий банк заплатять за реформи в Україні. Всі ці величезні інвестиції з боку Європейського центробанку або ЄБРР потребують сприятливого клімату в Україні, в який ці гроші можна буде вкласти», – пояснив Мареш.

Представник чеського МЗС також підкреслив, що Прага підтримує введення безвізового режиму для українських громадян.

«На даний момент з нашого боку ніяких складнощів для отримання українцями візи вже немає. Однак ввести безвізовий режим з ЄС неможливо без виконання всіх необхідних умов», – заявив Мареш. Проте він наголосив, що зі свого боку Прага закликає Брюссель максимально пришвидшити і спростити цей процес для України.
{2}
Пан Мареш розповів, що на саміті Східного Партнертсва, який відбудеться у Празі 23-24 квітня, чеський ​​президент має намір розпочати «відверту розмову щодо довгострокових перспектив Східного Партнерства».
«Ця зустріч повинна дати нам нові погляди щодо довгострокового розвитку Східного Партнерства. Нам слід вийти за рамки дискусій «потрібно підписувати – не потрібно, виконала умови – не виконала», – пояснив Мареш.
Президент України теж має намір взяти участь у роботі саміту. Пан Мареш підтвердив інформацію, яка нещодавно з’явилася у ЗМІ, що мер Праги виступив проти візиту українського президента у квітні, однак запевнив, що це не створить суттєвих перешкод для візиту Віктора Януковича.

«Так, це правда, що мер Праги заявив про те, що він не запрошує пана президента. Це означає, що Янукович буде в Празі не за запрошенням мера міста, а за запрошенням президента. Якщо Янукович захоче погуляти Прагою, він, напевне, зможе це зробити Але мер міста не буде зустрічати його в Ратуші», – пояснив Мареш.

«Візит українського президента до Чеської Республіки став важливою темою політичних дебатів в нашій країні. Президент Янукович є об’єктом критики відомих неурядових організацій, опозиції. Водночас, не секрет, що під час його візиту у Празі також будуть присутні представники української опозиції, а також представники недержавних організацій. Це символ того, що ми хотіли б підтримувати діалог з усіма учасниками», – пояснив Мареш.

Коментуючи ініціативу про федералізацію України, пан Мареш визнав, що за подібними дискусіями криється значна небезпека, навівши приклад Великобританії.

«Ніяких сумнівів, що навіть відкриття подібної дискусії означає величезну небезпеку. В певний момент ця дискусія починає розвиватися в напрямку, який не контролює жодна зі сторін», – відзначив Мареш.
{10}
Керівник енергетичних програм центру “Номос” Михайло Гончар
У цьому контексті Михайло Гончар провів паралель між Україною та Молдовою.
«Чимало людей в Брюсселі вже впевнені, що Угода про асоціацію Молдовою буде підписана. Однак, зверніть увагу , що зараз відбувається в Гагаузії . Спрацьовує той же механізм, що і в Україні. Федералізацією справа не обмежиться, це тільки початковий етап подальшої дезінтеграції країни, ініційованої Росією. І те ж саме відбувається на території Молдови. На мою думку, у Брюсселі наразі немає адекватного бачення цих загроз», – заявив Гончар.

У свою чергу пан Мареш запевнив, що в ЄС починають краще розбиратися в ситуації на пострадянському просторі.
«Я знаю, що сьогодні навіть ті, які є дуже далекими від проблематики України, Молдови, Грузії, набагато краще розуміють альтернативи розвитку відносин між цими країнами та ЄС, ніж рік тому, до вірменського рішення зупинити переговори про асоціацію з ЄС. Навіть наші колеги з країн , які лежать далеко на заході та півдні Євросоюзу, стали набагато краще розуміти ситуацію в цьому регіоні», – завершив пан Мареш.
{9}
Медіа-клуб був організований в рамках проекту Інституту світової політики “Нова європейська політика” за підтримки проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Pact.