Новини

b-00005814-a-00001046
Презентація аналітичної записки: «Реформа миротворчої місії у Придністров’ї: передумова для врегулювання конфлікту»

11:20 30-4-2014

29 квітня у Кишиневі відбулася презентація аналітичної записки, підготовленої спільно експертами Інституту світової політики та Інституту розвитку і соціальних ініціатив (IDIS) “Viitorul” (Республіка Молдова).Автори дослідження Корнел Чуря, Альона Гетьманчук, Леонід Літра та Едуард Тугуі проаналізували роль і еволюцію миротворчої місії в Придністров’ї протягом останніх 22 років. Експерти впевнені, що реформа миротворчої місії є необхідною умовою для врегулювання конфлікту, а тому розглянули декілька можливих сценаріїв її реформування в контексті подій в Україні та їх впливу на Молдову.{1}
Під час презентації експерт IDIS Едуард Тугуі відмітив, що у той час як ЄС і інші міжнародні організації здійснюють миротворчі місії, які орієнтуються на врегулюванні криз, зміцнення верховенства права; Росія використовує миротворчий контингент для того, щоб узаконити свою військову присутність на пострадянському просторі.

“Придністровська миротворча місія зіграла позитивну роль під час свого створення, але в результаті змін у регіоні та зоні конфлікту вона більше не відповідає наявним потребам. Минуло майже 22 роки, однак ця місія досі не перетворилася з тимчасового механізму, покликаного припинити військові дії, у місію, спрямовану на встановлення довіри і зближення позицій сторін в рамках врегулювання конфлікту. Таким чином, поточна миротворча місія повинна бути трансформована у міжнародну цивільну місію, що матиме чіткий мандат та конкретні завдання, діятиме неупереджено і відповідно до стандартів ООН”, – наголосив старший аналітик ІСП Леонід Літра.
{2}
У свою чергу, Корнеліу Чуря заявив, що «реформування нинішньої миротворчої місії є нелегким завданням у зв’язку із змінами в регіоні і відмовою Росії погодитися на зміни у поточному форматі”. Однак позитивним сигналом, на його думку, є те, що сторони все ж таки домовилися реформувати місію.

З повним текстом аналітичної записки українською мовою можна ознайомитись тут, а англійською тут

Найближчим часом дослідження буде презентовано у Києві та у Брюсселі.

Аналітична записка була підготовлена за підтримки Фонду Регіонального Співробітництва Чорного моря «Black Sea Trust» – проекту Фонду Маршалла (США).