Новини

b-00009192-a-00001584
Презентація опитування “Що думають європейці про Україну?”. Фоторепортаж

16:10 24-6-2015

Інститут світової політики презентував 24 червня результати масштабного опитування щодо європейських прагнень України, проведеного в шести найбільших країнах ЄС: Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Великобританії та Польщі.Це безпрецедентне опитування виявило найбільш поширені стереотипи щодо України у державах-членах ЄС, та їхнє ставлення до вступу України в Європейський Союз. Зокрема, громадянам ЄС було запропоновано назвати три головні асоціації з Україною та перераховувати аргументи на користь і проти членства України в ЄС.Повний текст публікації можна завантажити тут.
«Опитування у ключових країнах ЄС засвідчило, що жодної українофобії серед громадян ЄС немає. Двері Європейського Союзу залишаються відкритими перед українцями. Але лише у тому випадку, якщо нам вдасться подолати найболючіші хвороб Української держави – корупцію, вплив олігархів та бідність. Таким чином прагнення громадян ЄС та українців, які також вимагають радикальних реформ, співпадають», – прокоментувала результати опитування директорка ІСП Альона Гетьманчук.
{1}
{2}
Альона Гетьманчук, директорка Інституту світової політики, презентувала ключові висновки соціологічного опитування «Що думають європейці про Україну?»
{3}
Курт Маклеод, Віце-президент Pact Inc
{4}
Роланд Ковач, Директор Pact в Україні
{13}
Фелікс Шиманський-Гаєр, координатор проекту «Німецькі та Європейські студії» Національного університету «Києво-Могилянська академія», та Йоанн Заячковскі, лектор Фонда ім. Роберта Боша та НаУКМА
{5}
Андреас фон Бекерат, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні, та Богдан Яременко, голова правління “Майдан закордонних справ”
{7}Богдан Гаврилишин, економіст, громадський діяч, меценат
{6}
Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень
{8}
{9}
{10}
{11}
Едмон Юе, французький військовий експерт
{12}

Опитування було проведено компанією TNS на замовлення Інституту світової політики у рамках проекту «Нова європейська політика: Заповнюючи прогалину в інформації», який здійснюється за підтримки проекту «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Inc.

Всього було опитано 5 594 особи (віком від 16 до 54 років) у 6 найбільших за кількістю населення країнах ЄС: Великобританії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Франції (це більше половини мешканців ЄС — майже 360 млн. осіб із загальної кількості в понад 500 млн.). Опитування проводилось методом Інтернет онлайн-омнібусу з 29 травня по 4 червня 2015 року.