Новини

b-00000399-a-00000184
В Інституті світової політики виступив лауреат Пулітцерівської премії

11:13 16-5-2010

Інститут світової політики спільно з Посольством США в Україні провів у дискусію за участі Сержа Шмеманна, лауреата Пулітцерівської премії. Захід відбувся 13 травня о 12:00 у приміщенні Інституту світової політики.Модератором дискусії була директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. \
У заході також взяли участь провідні українські експерти з питань зовнішньої політики, представники дипломатичного корпусу, студентські лідери та журналісти-міжнародники.

Експерт: Україна опинилася в сірій зоні

«У той час як Захід намагається знайти нові координати своєї політики, Україна загубилася у своєрідній сірій зоні». Про це сьогодні під час дискусії в Інституті світової політики, організовані спільно з посольством США в Україні, заявив відомий американський публіцист, лауреат Пулітцерівської премії, редактор відділу коментарів The International Herald Tribune Серж Шмеманн.

За його словами, Захід зараз перебуває в очікуванні того, як буде діяти українська влада: «Чи буде вона співпрацювати з Європою або ж буде продовжуватися повний рух у бік Росії?». За його словами, західні країни не можуть визначитися з тим, яку політику проводити щодо Києва: «Біля української теми стоїть величезний знак питання. Що відбувається? Ніхто не знає, як реагувати, що робити Заходу». «У Європі всі хотіли б, щоб Україна стала частиною Європи, але ніхто не знає, що це означає – членство в НАТО, особливі торговельні відносини?», – Каже журналіст.

Серж Шмеманн припустив, що президент Віктор Янукович може проводити свого роду «тітовську гру» (Йосип Броз Тіто, лідер Югославії з 1945 по 1980 р. – «Главком»). «Усі хочуть зрозуміти, чи буде це тітовська гра. Спочатку Україна буде грати з Москвою, а потім з Брюсселем?».

При цьому Шмеманн підкреслив, що західні країни занадто зайняті своїми проблемами, щоб звертати окрему увагу на Україну. За його словами, Євросоюз зараз «глибоко розділений», що продемонструвала криза в Греції. Далека від єдності, вважає Шмеманн, і американська політична еліта. До цього він додав, що США сильно ослаблені війнами в Афганістані, Іраку. Саме тому, говорить Шмеманн, президент «Барак Обама не готовий до великих зрушень у зовнішній політиці».
У підготовці візиту Сержа Шмеманна до України брав участь Фонд «Демократичні ініціативи».

Повна версія дискусії в ІСП