Новини

b-00002753-a-00000584
В ІСП відбулася відеоконференція з міністром оборони Литви

18:33 30-8-2012

В Інституті світової політики 28 серпня відбулася відеоконференція з Расою Юкнявічене, міністром оборони Литви.Цей захід є частиною проекту «Глобальний віртуальний форум жінок-лідерів», що реалізується за підтримки Інтерньюз.
Під час відеоконференції були обговорені питання гендерної рівності в Литві; також міністр відповіла на запитання, пов’язані з євроатлантичною інтеграцією, розвитком демократії в Україні, безпековими тенденціями в регіоні.

Міністр оборони Раса Юкнявічене наголосила на тому, що питання гендерної рівності має глибоке коріння в історії Литви. За її словами, литовці демонстрували прогресивність у цьому раніше, аніж чимало нині розвинутих демократій у Європі. Так, вона нагадала, право голосу литовські жінки здобули ще в 1920 році, тоді як француженки змогли ним користатися лише після 1945 року. Пані Юкнявічене також зазначила, що в Збройних силах Данії налічується шість відсотків жінок, а в Литві – 11%. Особливий наголос міністр зробила на тому, що ключові посади в країні нині обіймають жінки – президент Даля Грібаускайте, спікер сейму Ірена Дягутене, міністр фінансів Інгрида Шимоніте.

Ділячись секретом власного політичного успіху, міністр наголосила, що важливо володіти лідерськими здібностями, мати високу кваліфікацію в певній сфері. Зокрема, пані Раса Юкнявічене займалася оборонними питаннями з 1996 року, коли була обрана до литовського парламенту.

Окрему увагу міністр оборони приділила українському питанню. Відповідаючи на запитання, вона наголосила на ключовому значенні України для європейської безпеки: «Якщо ми втратимо Україну як демократичну країну в нашій родині європейських держав, то це створить більше викликів у майбутньому для безпеки». Вона наголосила, що Вільнюс зацікавлений в тому, аби «Україна була демократичною, прогнозованою, дружньою країною разом із іншими європейськими країнами».