Новини

b-00000890-a-00000288
В ІСП відбувся медіаклуб за участі посла Естонії при НАТО

16:35 30-11-2010

Учасники заходу обговорили відносини України та Альянсу після Лісабонського самітуВ Інституті світової політики відбулося засідання медіаклубу за участі Посла Естонії в НАТО Пана Юрі Луїка. Учасники дискусії мали news onзмогу обговорити результати саміту НАТО в Лісабоні. Зокрема, естонський дипломат зупинився на положеннях нової Стратегічної концепції НАТО.\

«У цьому документі ми нарешті визначили мету існування НАТО в новому середовищі міжнародної безпеки, а саме – це захист країн-членів відповідно до статті 5 Північноатлантичного договору, а також співпраця у сфері безпеки», – зазначив пан Луїк. Відповідаючи на запитання журналістів щодо перспектив членства України в НАТО, він підкреслив: «Все залежить від самої України. У Стратегічній концепції ми підтвердили рішення Бухарестського саміту, але ми також намагалася найбільш точно відобразити сучасну позицію України, її політику «позаблоковості». Але двері НАТО залишаються відчиненими, як тільки ви висловите бажання вступити до Альянсу».

Пан Луїк також торкнувся проблем відносин НАТО з Росією, відзначивши, що останнім часом склалася позитивна політична атмосфера для посилення співпраці між Альянсом та Російською Федерацією, пошуку компромісу з ключових питань безпеки, зокрема щодо Афганістану.

«У цілому, самміт в Лісабоні можна оцінювати як дуже успішний, навіть історичний. Тепер питання лише чи вдасться нам реалізувати прийняті рішення. Перші результати ми проаналізуємо на наступному саміті НАТО, що відбудеться у 2012 році в Сполучених Штатах Америки», – підсумував дипломат.

Інститут світової політики проводить медіаклуби за підтримки Посольства Словаччини в Україні.

30 листопада, 2010 року

{1}
{5}
{9}
{4}
{7}
{8}
{3}
Фото Наталі Сагалатої