Новини

b-00002270-a-00000524
В Україні проходить кампанія з дискредитації громадських організацій – експерт

17:15 4-4-2012

«В Україні розпочалася планомірна кампанія з дискредитації українських незалежних аналітичних центрів та громадських організацій», – так прокоментував голова Наглядової ради Інституту світової політики Віктор Шлінчак появу низки публікацій у пресі, спрямованих на підрив авторитету цих організацій.«Виходячи з висновків, які можна зробити після публікацій, незалежні NGO (які насправді намагаються робити все можливе для демократизації українського суспільства) -«головні вороги цього суспільства»,«корупціонери» і«гальмо української політики». Останню публікацію такого характеру опублікував журнал «Український тиждень» під назвою «Громадянське суспільство та його вороги». Таке «дивне» розуміння дійсності наводить на досить сумні висновки – йде планомірна кампанія», – підкреслив Шлінчак.\

«Замість того, щоб підтримувати розвиток громадських організацій та аналітичних центрів, яким дійсно важко сьогодні виживати в умовах, що склалися, ЗМІ один за іншим тиражують тези, не один раз озвучені представниками влади про «неефективність роботи» громадських організацій в принципі. Зрозуміло, кому на руку такі висновки, – вважає голова Наглядової ради Інституту світової політики. – Тому я сприймаю такі матеріали як такі, що явно замовний характер. Тільки вщухла істерика про те, що більшість українських NGO фінансується західними фондами, як почалася нова – мовляв, всі ці організації «якісь не такі»».

«Чи потрібно вказувати, що більшість таких публікацій далекі від журналістських стандартів, де немає жодної цитати співробітників аналітичних центрів або громадських організацій, а наведені факти в більшості своїй не мають нічого спільного з дійсністю? – Підкреслив Віктор Шлінчак. – Хочу також звернути вашу увагу, що сьогодні в Україні з’являється безліч нових організацій, які претендують на «незалежність від влади». Подивіться на розвішані біг-борди по всій країні, на шквал критики на адресу авторитетних NGO, на активізацію «нових» і іноді дуже екстравагантних організацій «під вибори», які повинні дискредитувати саму ідею громадянського суспільства, – і вам стане зрозуміло, яка кінцева мета таких «наїздів».